Dupa 6 luni si jumatate alaturi de cea mica, am ajuns la anumite concluzii, am invatat unele lucruri. Mai jos voi lasa o lista cu 10 lucruri pe care le-am invatat alaturi de copil. Sigur ca au fost mai multe, insa acestea mi s-au parut a fi cele mai relevante.
Cele 10 lucruri pe care le-am invatat alaturi de copil
1. Copiul nu e chiar atat de fragil pe cat credeam eu
Sigur ca vazandu-l atat de mic, nu-ti doresti decat sa il tii in brate si sa il protejezi de absolut orice. Insa descoperi ca ghemotocul acela devine pe zi ce trece mai puternic si mai curios sa descopere lumea. Nu este un bibelou, asa ca poti sa il imbratisezi, sa ii schimbi hainele, sa te joci cu el. Cu grija, dar fara teama. Nu i se va intampla nimic.
2. Totul se invata
Sigur ca la inceput nu prea stii ce ai de facut. Poate te-ai informat bine inainte de a naste, insa partea teoretica s-a doveit a fi mai usoara decat practica. Nu-ti face griji! Totul se invata, zi de zi, pas cu pas, langa copil. Instinctul te va ghida de multe ori fara ca tu sa-ti dai seama.
3. Odihna este sfanta
Si pentru copil, si pentru parinti. Primele luni pot fi destul de dificile, iar somnul devine un vis frumos pentru parinti. Insa, de fiecare data cand copilul este linistit si doarme, parintii trebuie sa se odihneasca langa cel mic. Lipsa somnului te va afecta si pe tine, dar si pe copil. Asa ca lasa hainele de spalat pentru maine, renunta pentru cateva ore la treburile planificate si odihneste-te. Astfel vei putea avea grija de copil fara a-ti pica ochii in gura de somn. Te vei putea concentra mai mult si la final cu totii veti fi mai bine.
4. Timpul trece foarte repede
Nici nu realizezi cand creste bebelusul pe care candva il tineai pentru prima data la piept. Te vei trezi intr-o zi, te vei uita la minunea din fata ta si te vei intreba cum este posibil ca omul acela in miniatura, cu cele mai dragalase cute pe picioare si pe maini, cu zambetul imprimat pe fata, sa fie bebelusul mic, speriat, dependent in fiecare secunda de mama lui, al carui prim tipat te-a facut sa lacrimezi cu numai cateva luni in urma.
5. Sunt zile bune si altele mai putin bune
Toate trec. Timpul nu este oprit nici de orele interminabile in care nu poti dormi, nici de plansul neinteles al copilului, nici de momentele in care nu stii ce sa faci si simti ca ai dat gres ca parinte! Timpul va curge in acelasi ritm alert si cand inima-ti galopeaza de fericire si de mandrie vazandu-ti copilul crescand, descoperind, bucurandu-se.
6. Mereu iti va fi teama de ceva
Vrei ca puiul tau sa fie bine, dar stii ca asta nu depinde in totalitate de tine. Sunt lucruri pe care nici macar iubirea asta mare prinsa in sufletul mamei nu poate ocroti copilul de orice. Si uneori te poti simti coplesita de teama. Cred ca mereu vei simti asta cand vine vorba de copilul tau. Insa frica asta coplesitoare trebuie tinuta sub control, ignorata uneori, pentru ca te poate afecta mai mult decat crezi. Nu te va mai lasa sa te bucuri din toata fiinta de copilul tau. Si i-o vei transmite si celui mic.
7. Descoperi cat de mult poti iubi
Sentimentele pentru copilul tau sunt imposibil de descris, de tradus. Sunt dincolo de tot ceea ce ti-ai putut imagina si devin din ce in ce mai puternice pe zi ce trece. Uneori esti convinsa ca respiri iubirea care iti si alearga si prin vene.
8. Uiti ce a fost greu si dureros
Toate lucrurile mai putin placute prin care ai trecut in sarcina, la nastere, sau dupa ce ai devenit mama, se vor estompa incetul cu incetul. Vor deveni umbre ce-ti vor mai da din cand in cand tarcoale, insa nu vor mai avea puterea din trecut. Devin slabe in fata puterii dobandite de tine, in fata curajului ce te-a ajutat sa treci peste orice si in fata iubirii pe care i-o porti copilului.
9. Ai nevoie de ajutor
Asta nu inseamna ca nu esti o mama buna. Dar chiar si mamele puernice, mamele eroine, au nevoie din cand in cand de ajutorul ce poate veni sub diverse forme: un sfat bun, un umar pe care sa-si verse lacrimile, o imbratisare plina de intelegere si dragoste, doua maini care sa tina copilul in brate cat timp ea recupereaza o parte din orele de somn pierdute etc. Cere ajutorul si accepta-l cand ti se ofera!
10. Ai nevoie de timp pentru tine
Nu esti egoista, nu iti vei pierde rolul de mama. Dar nu uita ca esti si femeie, sotie, prietena etc. Fiecare mamica are nevoie si de un pic de timp pentru ea. Dupa aceea se va intoarce cu mai multa energie si cu un dor nebun alaturi de copilul ei.
Sursa foto: Pixabay