Suntem parinti

10 sfaturi pentru mame

sfaturi pentru mame

Da, stiu! De cand ai anuntat ca esti insarcinata si pana in prezent ai primit atat de multe sfaturi incat nici nu mai ai unde sa le depozitezi. Cred ca toate mamicile trec prin asta. Vin si eu cu 10 sfaturi pentru mame. Sunt lucruri care mi-au fost spuse, ori descoperite in cele sase luni si jumatate de cand a venit pe lume Maria.

10 sfaturi pentru mame, de la o mama

1. Nu asculta toate sfaturile

Unele dintre ele sunt la fel de necesare precum aerul, in timp ce altele ar trebui sa-ti treaca pe langa ureche si sa se piarda in jur. Alege-le pe cele venite de la oamenii in care ai incredere, de la cei ce au trecut prin ce treci si tu si aplica-le numai daca simti ca asa este bine sa procedezi. Nu uita ca tu iti cunosti cel mai bine copilul, te cunosti si pe tine si vei sti sigur ce este de facut in anumite situatii, chiar daca sfaturile altora se dovedesc a fi inutile sau nu sunt directionate catre ceea ce ai tu nevoie.

2. Ai incredere in copilul tau

Chiar daca este inca mic si nu iti poate spune in cuvinte anumite lucruri, ti le va transmite asa cum stie el mai bine. Ai incredere in copilul tau! Fiind atenta la reactiile lui, la modul in care vrea sa iti comunice un lucru sau altul, iti vei da seama de ce are nevoie. In timp vei invata sa il intelegi din ce in ce mai bine, vei putea recunoaste modul in care iti transmite ca ii este foame, modul in care iti spune ca ii este somn sau il supara ceva.

3. Ai incredere in tine

Ati petrecut noua luni numai voi doi, ati impartit acelasi corp, intre voi s-a creat o legatura ce devine din ce in ce mai puternica. Asa cum trebuie sa ai incredre in copilul tau, trebuie sa ia incredere si in tine. De fiecare data cand simti ca ceva nu e ok, cand vrei sa faci un anumit lucru, cand iei o decizie, bazeaza-te pe tine, instinctul tau, informatiile corecte acumulate de-a lungul timpului si nu in ultimul rand pe ajutorul celor dragi. Insa increderea in tine este foarte importanta. Indiferent de situatia prin care treci, cu incredere vei reusi sa faci multe.

4. Nu neglija relatia cu sotul

Da, este mai greu, in special in primele luni, sa fii si mama si sotie si orice altceva. Intregul tau univers este copilul. Iubirea nemasurata, noptile nedormite, grijile, stresul, schimbarile fizice si emotionale si multe altele te vor acapara. Insa incetul cu incetul totul va deveni mai usor, te vei obisnui cu noul rol de mama si vei putea petrece mai mult timp si cu sotul tau. Dar pana atunci, incercati sa gasiti o modalitate prin care inca de cand apare copilul pe lume sa petreceti ceva timp numai voi doi. Chiar daca este vorba de cateva minute in care va imbratisati, va spuneti un “Te iubesc!”, va priviti in ochi. Si sotul tau are nevoie de afectiune, atentie.

5. Culege informatii din surse sigure

Internetul este plin de informatii despre orice. La fel si vecina de la parter, colega de serviciu, bunica celui mai bun prieten etc. Insa nu toate sursele de informatii sunt sigure, verificate, bune de aplicat. Si nu uita ca de fiecare data cand este vorba despre probleme medicale, orice dubiu ai avea, orice informatie ai dori sa stii, medicul este singura sursa sigura pentru orice informatie.

6. Nu uita de tine

Ai nevoie si tu de odihna, intelegere si multe alte lucruri. Esti mama 24 de ore din 24, 7 zile din 7, insa poti lua o pauza din cand in cand pentru a te plimba singura pe strada ca sa-ti limpezesti mintea, pentru a citi cateva pagini dintr-o carte sau ca sa te vezi cu o prietena draga, ori pentru orice altceva. Nu uita de tine si de nevoile tale!

7. Nu uita ca esti o mama buna

Chiar daca uneori ai senzatia ca ai dat gres ca mama, sa stii ca nu este asa. Iti iubesti copilul mai mult decat pe tine insati si vrei sa fie mereu bine, fericit. Dar daca plange intr-o zi mai mult decat de obicei, daca cineva iti spune ca ar fi procedat altfel intr-o anumita situatie, nu iti framanta mainile si sufletul! Stii ca ai facut orice ti-a stat in puteri, ai actionat si reactionat asa cum ai simtit. Nu numai copiii gresesc, si mamele o fac uneori. Si e ok, pentru ca nicio mama nu e perfecta. Dar asa imperfecta cum esti, esti o mama buna. Nu se poate pune nimeni in bocancii tai, asa ca tu stii mai bine ce si cum si de ce.

8. Ai rabdare cu tine

Nu le stii pe toate, ai multe de invatat, descoperit, gresit, luat de la capat. Insa cu rabdare totul se invata. Ai rabdare cu tine. Ai rabdare si cu al tau corp pentru a va reveni dupa sarcina si nastere, ai rabdare chiar si atunci cand pari mai neindemanatica in noul rol de mama. Vei vedea ca pe zi ce trece devine mai usor sau chiar daca uneori este mai greu, vei sti ce este de facut si nu te vei mai pierde cu usurinta.

9. Iubeste

Mult, din suflet, cu toata fiinta, pana la Dumnezeu si dincolo de El. Iubeste-ti copilul in fiecare secunda, cu rele si bune, cu greseli si reusite, cu zambete si lacrimi. Este al tau, o bucata din tine si din barbatul pe care-l iubesti. Iubeste-ti partenerul de viata, iubeste viata, rasul copilului, manutele mici care iti ating pielea, ochii inocenti ce te privesc cu gingasie, corpul tau ce pastreaza inca urmele sarcinii, pentru ca acolo a crescut minunea din bratele tale. Iubeste viata, asa usora si grea, perfecta si imperfecta uneori. Si de la tine va invata si copilul tau sa iubeasca. Mult, din suflet, cu toata fiinta, pana la Dumnezeu si dincolo de El.

10. Joaca-te

Impreuna cu cel mic. Jucati-va toti, in familie si bucurati-va unii de ceilalti. Radeti cu gura pana la urechi, uitati de responsabilitati petru cateva minute si fiti copii langa copil. Petreceti timp de calitate impreuna cu cel mic si beneficiile le veti vedea si simti cu totii.

Sursa foto: Pixabay

Ziua botezului sau cum coafura nu rezista

10 lucruri pe care le-am invatat alaturi de copil

Ce face bebelusul la 6 luni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *