Biblioteca familiei Pentru parinti

Altfel… si totusi Alice – Lisa Genova

altfel... si totusi alice

Altfel… si totusi Alice – Lisa Genova

Editura: Trei

Nr. pagini: 320

Alice Howland este o femeie de cincizeci de ani care pare sa aiba totul: un loc de munca pe care il iubeste, o familie aproape perfecta, un sot cu o minte sclipitoare ca a ei. Ii place sa alerge, nu are probleme de sanatate si, totusi, viata ei incepe sa se schimbe incetul cu incetul. Incepe sa uite lucruri, asa ca in urma mai multor investigatii medicale afla ca are Alzheimer. Si astfel incepe lupta ei si a familiei sale impotriva bolii.

E altfel… si totusi e Alice. E o poveste tulburatoare, trista, dar cumva transmite si o doza de optimism. In carte este creionata o femeie puternica ce refuza sa se lase invinsa de boala. Lupta cu ea, are momente in care nu mai poate, apoi o ia de la capat.

Mintea ei sclipitoare incepe sa ii devina dusman. Treptat se pierde pe sine, dar undeva in adancul ei este tot ea, Alice.

In Altfel… si totusi Alice observi situatiile in care boala o pune pe Alice, vezi ce impact are boala asupra ei, dar si a familiei sale, masurile luate de toti membrii familiei astfel incat sa ii fie de ajutor, afli povestea deloc fericita a lui Alice din tinerete, afli cat de frumos a evoluat de-a lungul timpului, apoi iei parte la declinul ei. Duce o lupta teribila cu o boala care poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicatiei, insa nu va disparea niciodata si in ciuda lucrurilor pe care le faci, ajunge sa puna stapanire pe tine.

Te emotioneaza pana la lacrimi schimbarile prin care trece Alice si nu ai cum sa nu te pui in locul ei si sa nu te intrebi cum ar fi sa iti uiti copiii, familia, sa nu mai poti citi o carte, sa nu mai poti face lucrurile care te bucurau, sa simit ca te pierzi. Pentru ca asta face Alzheimerul: te face sa te pierzi de tine insuti.

De asemenea, parcurgand cartea incepi sa te gandesti mai mult la cei ce se confrunta cu aceasta boala. Te-ai astepta ca acestia sa fie batrani, insa adevarul este ca boala poate debuta si la varste mai mici. Sigur, e vorba de un procent mai mic de oameni, dar exista cazuri.

Si da, este greu pentru familiile celor bolnavi, dar si pentru cei ce au boala este greu. Cu toate astea, indiferent de cat de dificila este boala, mesajul cartii (unul dintre ele este clar): impreuna va fi mai usor.

Si daca tot am mentionat unul dintre mesajele cartii, le voi enumera si pe celalalte pe care le-am simtit desprinzandu-se din poveste: cand ti-e greu lupti, nu renunti, cand ti-e greu inca te poti bucura de viata, asa cum se poate si atunci cand se poate, nu stii niciodata cand viata ta se poate schimba radical, asa ca asigura-te in fiecare zi ca ai o viata frumoasa. Si Alice a avut o viata asa cum si-a dorit, a muncit pentru ea, iar la final, uitandu-se in urma, cel putin putea spune ca da, a trait frumos. Sigur ca nu este pregatita sa renunte la viata ei. Si lupta pana in ultima clipa. Cine ar fi pregatit sa renute la viata pe care o stia si o avea inainte de boala? Dar nu are de ales. Noi, inca, avem de ales. Asa ca, sa facem fiecare zi sa conteze.

Sursa foto: carturesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *