Suntem parinti

Având grijă de tine, ai grijă și de copilul tău

copilul tău

Dragă mamă, să ai grijă de tine nu înseamnă că ești egoistă. E nevoie să ai grijă de corpul, mintea, sufletul tău și pentru tine, și pentru copilul pe care l-ai adus pe lume.

Când am auzit prima dată de faptul că în avion părinților li se recomandă ca, la nevoie, să își pună întâi ei măștile de oxigen și apoi copiilor lor, mi s-a părut ciudat. Cum adică? Copilul are prioritate! Cum să am grijă întâi de mine? Dar, dacă tu nu ești bine, dacă tu nu ești acolo, dacă ți se întâmplă ceva, cine va avea grijă de copilul tău? Cine îl va proteja? Copilul are nevoie ca tu să fii bine fiindcă astfel și lui îi va fi bine.

Când ești bine, puiul tău știe, simte, și este și el bine. Copiii au nevoie de părinți fericiți, bine cu ei înșiși, pentru că de la ei învață cum să aibă grijă la rândul lor de corpul, mintea și sufletul lor.

Așa că mergi la medic, fă terapie dacă simți nevoia, cumpără-ți cartea pe care abia aștepți să o citești, ia-ți parfumul și bluza pe care le-ai găsit la reducere chiar, ieși cu prietenii la o cafea, umple cada cu spumă și fă o baie relaxantă. Nu uita că și tu ai nevoie de o pauză din când în când, de un timp în care să fii numai tu cu tine, de câteva ore de somn în plus sâmbăta sau duminica.

Să faci sacrificii, să renunți la tine, la visurile tale, nu e deloc o idee bună. Copilul tău are nevoie de o mamă care să se pună din când în când pe primul loc. Nu din egoism, ci pentru că așa este firesc să se întâmple. Astfel copilul va înțelege că e în regulă să facă și el asta în viață, în relațiile cu ceilalți. Și va înțelege și că mama lui este un om ca toți ceilalți, cu nevoi pe care nu trebuie să le ignore. E sănătos să învețe asta. Nu înseamnă că îl neglijezi dacă o dată pe lună ieși la o cafea cu prietenii și îl lași cu bunicii câteva ore, de exemplu.

Văzându-te că te sacrifici, va învăța să facă același lucru în viitor în relațiile cu alți oameni. Sau poate va aștepta ca toți să facă sacrificii pentru el, iar asta nu se va întâmpla niciodată.

Să vadă că în timp ce îl crești cu iubire, atenție, respect și tot ce mai are el nevoie, nu renunți la visul tău, la tine, va învăța și el să creadă în visurile lui, să nu renunțe la el, la drumul pe care vrea să îl parcurgă în viață.

Copiii au nevoie să vadă că și noi, părinții, suntem oameni. Învățăm, greșim, avem grijă de noi, ne urmăm un vis, cădem, ne ridicăm, avem nevoi, dorințe, plângem, râdem, glumim, ne supărăm ca oricine altcineva, avem zile bune și zile mai puțin bune.

Când tu ești bine, și copilul tău va fi. Vei putea fi lângă el cu trupul, mintea și sufletul. Îl vei învăța lucruri valoroase ce îl vor ajuta enorm în viață. Lângă un părinte trist, resemnat, mereu dispus să facă sacrificii, lângă un părinte care nu se pune niciodată pe el însuși pe primul loc, copilul va învăța poate să fie la fel. Sau va aștepta ca toți ceilalți să fie ca tine. Nu ai cum să îi oferi unui om ceva ce tu nu ai. Dacă nu ești fericit, cum ai putea să oferi fericire?

Ai grijă de tine. Pentru tine și pentru copilul tău! Din iubire pentru tine și pentru copilul tău.

Sursa foto: Unsplash (Caroline Hernandez)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *