Pentru ca acum sunt mama, am inceput sa fiu mai atenta la modul in care sunt tratati copiii din jurul meu. Si tare ma doare sufletul cand vad sau aud unele lucruri la care copiii nu ar trebui sa asiste. Asa ca vin cu cateva rugaminti pentru parinti. De dragul puilor de om carora le-au dat viata.
Cateva rugaminti pentru parinti
1. Nu mai fumati langa ei!
Aproape mi-au cazut ochii cand am vazut cat de multi parinti fumeaza in preajma copiilor. Bebelusi de numai cateva luni, copii un pic mai mari, nu conteaza varsta. Tigara e acolo, langa ei. Sunt dusi in spatiile amenajate special pentru fumatori si tinuti acolo zeci de minute, sau chiar cateva ore. Sau tinuti afara, langa parintii lor si alti amici care trag fum dupa fum. Ai ales sa fumezi? Ok, e alegerea ta. Cunosti riscurile. Dar copilul inca nu le cunoaste, nu poate cerne ce-i face bine din tot ceea ce i se intampla. Mai tarziu, cand va putea lua singur decizii punand in balanta plusuri si minusuri, va alege daca va fuma sau va sta langa zeci de fumatori. Pana atunci, te rog, tine-l departe de fumul tigarilor.
2. Nu il bate!
Copilul nu se educa batandu-l. Nu-l invata sa-i fie frica de tine in ideea ca va fi cuminte, exemplar chiar, de teama palmei tale. Este copil, e firesc sa greseasca, sa faca ce nu trebuie. Explica-i de ce nu e bine, de ce nu se face asa, cand poti, mai treci si cu vederea unele scapari minore ale micutului. Poate si tu ai fost lovit in copilarie. Ti-a placut? Asa vrei sa se simta si copilul tau, cum te-ai simtit si tu cand erai o mana de om? Stii ca loviturile alea dor nu numai fizic. Ajung pana la suflet si lasa urme si acolo. Dor si emotional.
3. Nu il jigni!
Nu e perfect copilul, dar nici tu nu esti. Nimeni nu este. De ce ai atat de multe asteptari, atat de putin realiste, de la un pui de om care inca descopera, invata, se joaca? Lasa-l sa fie copil, nu-l mai jigni cand se murdareste, cand rade prea tare, iese in pijama pe strada, face lucruri pe care, poate, si tu le faceai in copilarie. Daca face calcule gresite, ajuta-l sa le faca in mod corect, daca nu scrie prea frumos, stai langa el si arata-i cum se face. Dar nu il jigni. Nu-i pune etichete care il vor urmari toata viata.
4. Nu tipa la el, sau langa el!
Sunt unele episoade din viata mea de acum ceva ani, care inca ma mai sperie. De fiecare data cand aud pe cineva tipand sau certandu-se langa mine, parca ma intorc in trecut si ma cuprind toate sentimentele de atunci. Intelege si daca ii vorbesti cu o voce mai calma, la volum mai mic. Daca nu el e tinta tipetelor tale, dar totusi te aude tipand la celalalt parinte, de exemplu, nu e ok. Mai delicat, daca se poate. Mai cu diplomatie, mai cu discutii departe de urechea copilului.
5. Nu il injura!
Nu de putine ori am auzit parinti care-si injurau copiii. Mi-e imposiil sa inteleg un astfel de comportament fata de un copil. Ce invata ei din asta? Ce exemplu le dai? Cum vor fi mai tarziu ei, ca parinti? Cum se simt cei mici atunci? Sunt atat de multe intrebari pe care ti le adresezi cand iei parte la astfel de scene.
6. Fa-ti timp pentru el!
Da, asa e. Multe de facut, timp putin, suntem grabiti, agitati. Dar in toata agitatia si graba asta, copilul are nevoie de tine. Si e mai important decat orice altceva. Lasa-l sa simta ca are parinti, observa-l cum creste! Peste o clipa te vei intreba cand a crescut atat, unde ai fost, ce ai facut, ce i-ai spus cand a suferit prima deceptie in dragoste. Ah, da, asa e, nici nu stii daca s-a intamplat asta, daca a trecut prin asa ceva, tu nu ai fot acolo.
In ultima vreme, observand, trecand pe langa oameni cu copii, m-am intristat teribil gandindu-ma la micutii care nu sunt tratati asa cum se cuvine. Merita tot ce e mai bun pe lumea asta, inclusiv parinti care sa ii iubeasca neconditionat, sa le ofere tot ce au nevoie si sa se gandeasca de mii de ori inainte de a face ceva ce il raneste pe copil si fizic si emotional.
Sursa foto: Pixabay
Cum iti ajuti partenerul sa se simta inclus in timpul sarcinii?