Suntem parinti

Ce sa (nu) faci cand mergi in vizita la un nou nascut

in vizita la un nou nascut

Abia astepti sa vezi micutul care tocmai s-a nascut. Este de inteles. Insa este bine sa stii ce sa (nu) faci cand mergi in vizita la un nou nascut.

7 lucruri pe care sa (nu) le faci cand mergi in vizita la un nou nascut

1. Anunta vizita

Avand in vedere ca mergi la o familie care are un nou stil de viata, un nou program, este indicat sa iti anunti vizita. Astfel parintii iti pot spune care este ziua sau care este ora la care iti poti face aparitia in casa familiei care tocmai s-a marit.

2. Mergi numai daca NU ai probleme de sanatate

Copilul trebuie sa fie protejat, asa ca nu poate intra in contact cu oamenii bolnavi. Este evident lucrul acesta. Amana-ti vizita daca ai unele probleme de sanatate asa incat sa nu existe nici cel mai mic risc sa ii transmiti puiului de om vreo raceala sau alte lucruri.

3. Spala-te pe maini

Este un lucru pe care cred ca toti parintii isi doresc sa il faca cei care ii viziteaza. Eu tin foarte mult la lucrul acesta. La noi exista regula ca imediat ce intram in casa sa ne spalam pe maini inainte de a lua copilul in brate. Astfel diminuam riscul de imbolnavire. Ar fi bine ca oamenii sa isi aminteasca lucrul acesta pentru ca parintilor le poate fi jena sa ii trimita la baie pe vizitatori, insa probabil intra in panica (eu o fac) daca vei lua copilul in brate inainte de a-ti spala mainile.

4. Cere permisiunea de a pupa copilul

Chiar daca cel mic este prea mic pentru a-ti spune daca este sau nu este ok sa ii dai un pupic, cel mai bine este sa le ceri permisiunea parintilor inainte de a-i da un pupic celui mic. De asemenea, copilul nu se pupa pe buze, asa cum unii au tendinta de a o face. Nici pe manuta nu mi se pare in regula sa fie pupat avand in vedere ca manuta poate ajunge in gura.

5. Cere permisiunea de a lua in brate copilul

Este posibil ca unii parinti sa nu fie incantati de ideea de a pasa copilul de la un vizitator la altul. Sau poate unora le este teama ca cel mic nu este tinut in brate bine. Eu aveam teama asta cand Maria era foarte mica, imi era teama ca unii oameni nu o vor tine bine in brate si i se poate intampla ceva. Deh, primul copil, teama, teama si iar teama in legatura cu multe lucrurui.

6. Nu sta prea mult, daca vezi ca parintii sunt foarte obositi, bebe este agitat

Ai grija sa nu stai de dimineata pana seara daca vezi ca parintii abia mai tin ochii deschisi din cauza orelor de somn pierdute. Si, daca cel mic este agitat, cu siguranta parintii nu vor avea dispozitia necesara sau timpul necesar pentru a se ocupa de musafiri.

7. Nu da sfaturi nesolicitate si nu face observații ce ar putea sa-i supere pe parinti

Daca ti se cer sfaturi, ofera-le! Altfel, ar fi indicat sa le pastrezi pentru tine. Nu cred ca sunt singurul parinte iritat de sfaturile nesolicitate. Daca vezi ca intr-adevar ceva nu este in regula, spune-le parintilor, insa alte sfaturi sau comparatii cu alti parinti sau cu propria experienta ar putea fi enervante pentru cei care tocmai au devenit parinti. Da, au multe lucrurui de invatat, insa poate s-au documentat bine inainte, poate prefera sa isi creasca micutul intr-un anumit mod, iar interventia altora ar putea fi deranjanta. Este bine sa stii cand e in regula sa vorbesti si cand ar fi indicat sa pastrezi pentru tine unele informatii si sfaturi.

Voi ce ati mai adauga in lista?

Sursa foto: Pexels (Lisa Fotios)

Iti multumesc, copile!

Ai crescut sub ochii nostri, minune

Cand sub pielea ta creste o noua viata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *