Bebelusi si copii

Copiii oferă ceea ce primesc

Copiii oferă ceea ce primesc

Dacă-i oferi iubire, o va da mai departe la rândul său. La fel va face cu înțelegerea, compasiunea, bunătatea, respectul și multe alte semințe pe care le plantezi zi de zi în interiorul copilului tău. Iar dacă semeni vânt, vei culege furtună.

Că nu suntem părinți perfecți, știm. Dar observ că în imperfecțiunea asta a noastră și în neștiința noastră, pentru că nu avem cum să le știm pe toate, facem și lucruri bune. Și mă bucur tare când observ sau aud ceva la copilul nostru și știu că de la noi a învățat asta.

Cu ceva zile în urmă, când tatălui ei nu îi era bine, puiul de om, care tocmai ce trecuse la rândul ei prin ceva asemănător (și ulterior și noi doi), a mers la el ca să-l îngrijească. I-a dus apă, s-a așezat lângă el ca să-i citească, i-a pus mână pe frunte ca să vadă dacă are febră (avea). I-a oferit grija pe care la rândul ei a primit-o când nu îi era bine.

Zilele trecute, la țară, a văzut că mamei i-a căzut din mână un ou de găină și s-a spart în grădină. „Lasă! Nu-i nimic. Măturăm pe jos și gata”, îi spunea zâmbindu-i și încercând să o liniștească, pentru că mama părea un pic tristă.

În toamnă, când treceam printr-o perioadă mai dificilă fiindcă ai mei de la țară aveau COVID și nu se simțeau prea grozav și mi-au dat lacrimile, puiul de om a venit la mine și mi-a șters obrajii, a rămas aproape de mine așa cum sunt și eu lângă ea când plânge.

Când greșesc îmi cer scuze și face și ea același lucru. Noaptea, înainte de somn, ne spunem noapte bună și te iubesc, iar acum se întâmplă să ne-o spună și ea prima, când ne pregătim de somn.

Dacă aude că mi-e teamă de ceva, îmi spune că mă ține ea de mână, că e lângă mine, pentru că la rândul ei a auzit aceste cuvinte și a văzut că asta se întâmplă când îi este teamă de ceva.

Și exemplele în acest sens pot continua.

Desigur, s-a întâmplat să preia și lucruri mai puțin plăcute. Dacă am ridicat tonul, l-a ridicat la rândul ei. Dacă eu am fost agitată, așa a fost și ea. Dacă ne-a văzut cu telefonul în mână, l-a vrut și ea. Și în acest sens exemplele pot continua.

Ei sunt oglinda noastră. E suficient să îi privim și să îi ascultăm cu atenție și vom observa acolo lucrurile bune preluate de la noi, dar și pe cele care nu ne plac și care ar putea fi îmbunătățite.

Foto: Pexels (Tetyana Kovyrina)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *