Suntem parinti

Copilăria are numai câteva veri. Să le facem să conteze

copilăria

Azi ne-am urcat în tren și am venit la țară. Atât de simplu. Și nu a durat mult până au început bucuriile copilăriei din timpul verii, la țară.

A luat tata puiul de om, în picioarele goale, și au mers pe ulița copilăriei mele. Acolo alerga micuța mea, din lac în lac, țopăia și râdea cu gura până la urechi. Am văzut o bucurie pură, izvorâtă din suflet inocent pentru care nu conta că se murdărește, că e târziu și trecuse de ceva timp ora somnului de prânz. Trăia clipa cu toată ființa, râdea cu ochii, cu gura, cu tot sufletul și alerga liberă, fără să simtă greutatea timpului, fără să se gândească la faptul că bucuria aia se va termina fiindcă nu va putea sta toată ziua în lac.

Și, totuși, nu s-a pierdut în fericirea aia. Întindea mâna și ne chema și pe noi, oamenii copilăriei ei, lângă ea. Să sărim în lac, să alergăm prin iarbă, desculți, și să luăm parte la bucuria aia aparent simplă, dar care, în realitate, se simțea ca o îmbrățoșare caldă, lungă, nu foarte strânsă, dar nici ușoară, primită de la un om drag.

Copilăria are numai câteva veri, apoi încep verile trăite în corp de om mare. Așa că, să facem să conteze fiecare vară pentru copiii care într-o zi vor deveni adulți. Să meargă desculți prin iarbă, să sară în lacuri, să mănânce pepene și să li se scurgă pe bărbie sucul lui, să se simtă liberi pe uliță, să se trezească devreme ca să se joace cât mai mult, să simtă nisipul sub tălpi, să guste înghețată, să se bucure de ploaia de vară care lasă lacuri în urmă, sunt bucuriile verii ce rămân lipite de sufletul lor frumos. Și, mai târziu, de dragul și în amintirea lor, în verile ce vor veni, când nu vor mai fi copii, poate se vor scutura din când în când de responsabilitățile, grijile, fricile, graba oamenilor mari și își vor da voie să fie pentru un timp din nou copii. Și-atunci îi vei vedea dansând în ploaie, alergând prin iarbă în picioarele goale, admirând răsăritul, pozând asfințitul, râzând cu sufletul.

Sursa foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *