Biblioteca familiei Pentru parinti

“Culorile vietii” de Kristin Hannah

Kristin Hannah

“Culorile vietii” de Kristin Hannah

Editura: Litera
Colectia: Blue Moon
Nr. Pagini: 408

Winona, Aurora si Vivi Ann, trei surori in jurul carora graviteaza actiunea romanului, sunt marcate in copilarie de pierderea mamei lor. Raman cu tatal, preocupat de ceea ce spune lumea, ursuz, tacut, greu de citit. Cele trei protagoniste sunt femei puternice, unite, puse la incercare de viata. Le privim pe parcursul mai multor ani, le vedem gresind, indepartandu-se una de cealalta, luand decizii care le pune relatia la grea incercare. Ramane de vazut cum vor actiona astfel incat sa nu piarda legatura puternica dintre ele.

Winona este o femeie de succes, intotdeauna dornica sa obtina aprobarea tatalui, sa vada ca o apreciaza si o iubeste. Este supraponderala, nu are succes in dragoste, iar gelozia fata de sora ei o duce pe un drum gresit, ia decizii riscante, isi raneste familia.

Aurora este prinsa intr-o casnicie despre care aflam pe parcurs ca nu este deloc una fericita. Ea este alaturi de surorile ei in momentele de cumpana. Pe masura ce trece timpul si ea ia unele decizii importante in viata, afla unele lucruri despre sotul ei si ia o hotarare importanta legata de casnicie.

Vivi Ann este frumoasa. Este libera, viseaza la o iubire intensa si o gaseste. Numai ca finalul ei fericit este departe. Nu are parte de fericire prea mult timp. Cititorul o va vedea maturizandu-se, schimbandu-se in timp.

Crima care pune pe jar orasul le va schimba vietile celor trei surori in moduri inimaginabile, le va marca mult timp intr-o masura mai mica sau mai mare.

Pe masura ce cele trei femei se maturizeaza, trec prin experiente de viata la care nu s-ar fi asteptat, se indeparteaza una de cealalta, se apropie una de alta, se ranesc. Relatia lor se schimba, evolueaza si ea, trece prin suisuri si coborasuri. Si relatia cu tatal lor se schimba. Batranul ajunge, spre final, sa isi arate adevarata fata, face si el alegeri ce le vor determina pe fetele lui sa il vada asa cum este, nu asa cum si-l imaginau sau si-l doreau.

Culorile vietii de Kristin Hannah este un roman emotionant, este despre familie, despre iertare, greseli, decizii, libertate, justitie. Vedem cum prejudecatile pot schimba viata unui om si, in lant, a altora. Romanul arata cum copiii incearca intotdeauna sa vada calitatile parintilor, sa le gaseasca justificari, sa ii vada asa cum isi doresc ei sa fie, nu cum sunt in realitate.

Romanul evidentiaza o realitate care probabil intotdeauna va conduce vietile multor oameni: e mai important ce spun ceilalti decat fericirea si binele familiei, decat ce isi doresc cei dragi. Finalul este emotionant, previzibil in anumite aspecte si imprevizibil in altele. Fericit dar si dureros.

Personajele feminine sunt diferite, insa legate de iubirea pe care si-o poarta una alteia, de dorinta de a ramane mereu impreuna. Sunt legate de o drama ce le va urmari toata viata, caci pierderea mamei nu este un lucru usor, mai ales la o varsta taat de frageda. Cele trei femei sunt conturate cu defecte si calitati care le fac reale, vulnerabile, puternice, le fac sa greseasca, sa repare, sa ierte, sa o ia de la capat, sa treaca peste rani, sa spere, sa renunte, sa caute adevarul, sa faca descoperiri despre ele si despre ceilalti.

Ideea de iubit, de Holly Peterson

Kristin Hannah – A doua sansa

Sursa foto: libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *