D'ale mamei

Cum mi s-a refuzat invitatia la botez. Asa NU!

invitatia la botez

Vorba aia: daca nu ii inviti, se supara, iar daca ii chemi, nu vin. Si nu e absolut nicio problema daca nu pot participa la eveniment, fie vorba de nunta sau de botez, ori altceva. Urat este modul in care refuza invitatia. Este de inteles ca unii oameni nu pot participa la eveniment. Poate nu isi permit, nu au timp sau pur si simplu nu vor. Invitatia la botez mi-a fost refuzata de cateva persoane in moduri pe care nu le-am inteles. In loc de un simplu “nu pot!”, fara explicatii, au venit cu scuze amuzante sau chiar cu vorbe greu de digerat. Asadar, iata cum mi s-a refuzat invitatia la botez.

Invitatia la botez poate fi refuzata si cu diplomatie, nu se supara nimeni, sunt de inteles motivele de natura financiara, personala sau altele. Dar NU se refuza astfel:

1. “Lucreaza iubi si mi-e aiurea sa vin fara el”. Nu stiam ca dupa ce intri intr-o relatie devii aceeasi persoana cu iubitul sau iubita ta. Stiam ca pana la el a avut viata sociala, a participat la evenimente. Dar acum ca si-a gasit adevarata jumatate si e completa, normal ca nu poate pleca incompleta la botez. Sigur ca in realitate nu voia sa vina. Am stiut asta de la bun inceput. De ce am invitat-o? Pentru ca ne-am promis noi cu ceva ani in urma cand am legat prietenia ca vom fi una langa cealalta la evenimentele importante.

2. Mai sunt si oameni care de le bun inceput sunt hotarati sa nu vina la eveniment, insa iti spun ca iti vor da raspunsul peste ceva timp. Sa revii tu cu un telefon. Stii ca refuza, dar iti respecti promisiunea si suni inainte de botez. Omul iti serveste o scuza care iti insulta inteligenta si chiar te face sa te simti prost pentru ca ai indraznit sa il deranjezi cu evenimentul tau. Inchizi telefonul politicos si mergi mai departe.

3. Mai sunt si cei care iti refuza invitatia tipand. Da, da, tipand. Ca na, tu esti mai mic, ba chiar te-a botezat acum ceva ani. Cum vine, e parintele tau spiritual. Considera, deci, ca poate urla la tine cand indraznesti sa intrebi daca doreste si poate sa va fie alaturi in ziua aceea importanta. Ca doar aveti o legatura, nu? Si pe deasupra iti mai este si ruda. Si tipa si tipa si te face sa regreti ca ai adresat o simpla intrebare. Sigur ca si fara ei poate avea loc botezul, dar credeai ca ar fi frumos daca ar fi toata familia ta acolo. Ei bine, te-ai inselat!

4. Sa nu ii uitam si pe cei care lucreaza in weekend. In mod normal, pentru a merge in vacanta de exemplu, ar fi incercat sa isi ia liber in ziua aia, sa faca schimb de tura. Ma rog, solutii s-ar gasi, poate. Daca vrei sa le gasesti. Cred ca i-a multumit cerului ca lucreaza in weekendul ala oricat de mult ii displace sa mearga sambata la serviciu. Cand nu se poate, e alta treaba. Cand nu incerci sa gasesti solutii, e clar ca nu vrei sa mergi. Si e ok.

5. Ah, si nu in ultimul rand, sunt acei oameni care refuza invitatia si in numele altora. Tu ii intrebi daca vin ei, discutia e intre voi, dar simt nevoia sa refuze si in numele altora. Ca sa nu ii deranjezi si pe copiii, surorile, vecinii lor. E destul ca-i deranjezi pe ei.

Cred ca e mai bine daca ai fi sincer si ai refuza cu diplomatie, in loc sa tipi la telefon, sa aduci scuze pe care nici tu nu le crezi si stii ca nici celalat nu le crede. Au fost si evenimente la care nu s-a putut sa invit mai multe persoane, unele dintre ele s-au suparat, dar abia asteptau botezul. Au venit. Cand vrei sa ai alaturi mai multi oameni ce fac parte din viata ta, nu numai ca nu vin, dar te si insulta cu un tupeu si o lipsa de bun simt care te lasa fara replica. Sau poate ai replica, dar preferi sa nu o spui pentru ca inrautatesti situatia.

Sursa foto: Pixabay

Cateva rugaminti pentru parinti

Cum slabesti dupa nastere, dar de lunea viitoare

Cum iti ajuti partenerul sa se simta inclus in timpul sarcinii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *