Suntem parinti

De ce ne mintim copiii?

mintim copiii

Vreau sa mentionez inca de la inceput ca scriu acest articol avand in vedere lucrurile traite si observate de mine. Nu scriu din perspectiva unui specialist.

Am observant, nu de putine ori, parinti sau bunici care ii mint pe cei mici. Si in general fac asta pentru ca lor, adultilor, sa le fie mai usor.

Daca mananci tot, iesim in parc.
Daca nu mai plangi, iti cumpar nu stiu ce jucarie.
Daca nu esti cuminte, nu mai vine Mos Craciun la tine.
Iti face injectie, dar nu o sa doara deloc.
Ia uite, cine vine? Ia uite, avionul!
Si de fapt nu vine nimeni si nu se vede avionul.
Lista poate continua cu multe alte exemple.

Oamenii mari ajung sa ii minta pe cei mici ca ei sa nu mai planga, sa manance tot, sa fie cuminti si asa mai departe. Ca sa (nu mai) faca un anumit lucru. Ca plansul copilului nu e comod, refuzul lui de a manca ceva ce ai gatit special pentru el timp de doua ore nu iti pica bine, dezordinea pe care o face prin casa nu iti place.

Asa am crescut si eu si m-am observant de cateva ori incercand astfel sa ii atrag atentia copilului. Pana mi-am dat seama ce fac si m-am oprit. E un obicei care s-a transmis de la o generatie la alta. Fiindca oamenii mari au senzatia ca cei mici pot fi usor pacaliti, nu isi dau ei seama, ii linistesc rapid, ii conving imediat sa (nu mai) faca un anumit lucru. Numai ca eu nu vad lucrurile asa.

Sa ne gandim ca in locul puiului de om este un adult. L-am mai minti astfel? Cel mai probabil, nu. Atunci de ce sa facem asta cu propriii copii? De ce sa ii mintim? Sa nu uitam ca minciuna vine la pachet cu niste consecinte.

Cand cineva ne minte, bineinteles ca nu vom mai avea incredere in acea persoana. Si sigur nu ne dorim sa ajungem in aceasta situatie cu ai nostri copii.

De asemenea, ii vom dezamagi. Le vom promite lucruri pe care nu le vor primi. Si vor fi dezamagiti, tristi, frustrati, nu vor intelege de ce nu vor merge in parc daca au mancat tot, de ce nu vor primi o jucarie fiindca nu au mai plans, de ce nu le aduce Mos Craciun cadoul pe care si-l doresc chiar daca au fost cuminti etc.

Le vom crea impresia ca sunt gresiti. Daca plang, daca nu mananca tot din farfurie, daca fac dezordine etc. In schimb ei trebuie sa inteleaga ca e in regula daca refuza mancarea sau nu pot sa manance tot din farfurie, ca e firesc sa planga, ca se pot strange jucariile dupa ce se joaca cu ele etc. Le putem transmite un mesaj corect, fara a apela la minciuni.

La un moment dat isi vor da seama ca ii minti si atunci nu va mai functiona minciuna pentru a incuraja sau pentru a opri anumite comportamente. Deci nu nu mai ca nu este o solutie buna, dar oricum nu va functiona pe termen lung.

Copiii au nevoie si merita sinceritatea noastra. Din respect, din iubire, pentru ca mai tarziu sa poata si ei sa fie sinceri cu ceilalti, pentru o relatie frumoasa cu ei insisi si cu parintii.
Merita sa stie adevarul. Da, vei merge la medic, iti va face injectie. O sa doara, dar nu mult, o sa treaca. Sunt alaturi de tine, o sa te ajute injectia aceea ca sa nu te imbolnavesti.

Sa gasim cuvinte blade, puterea de a le spune adevarul, sa nu il ascundem de ei. E mai simplu sa arunci o minciuna si pe moment sa nu il mai auzi plangand, sa faca ce astepti tu sa faca. Dar pe termen lung toate minciunile acelea se vor intoarce impotriva noastra, oameni mari si mici. Si nu merita.

Sursa foto: Pexels (Matheus Bertelli)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *