Suntem parinti

Decalogul parintilor

Decalogul parintilor

De ceva vreme mi-a venit ideea de a scrie decalogul parintilor, iar acum, intr-un final, o fac. 😅 Scriu acest articol gandindu-ma la copilul meu, dar si la copilul care am fost candva. Daca aveti si alte lucruri de adaugat in lista, le puteti lasa in comentarii.

Decalogul parintilor

1. Sa nu iti lovesti copilul. Violenta, fie ea fizica sau verbala, nu rezolva probleme, nu iti educa micutul. Despre subiect am scris mai multe aici.

2. Fa-ti timp pentru el. Nimic nu e mai important decat copilul tau. Creati-va amintiri frumoase impreuna, jucati-va, fiti alaturi unul de altul. Radeti impreuna, fiti copii unul langa celalalt. Creste cat ai clipi si mai tarziu vei vedea cat de importante sunt acele momente petrecute alaturi de minunea ta.

3. Spune-i ca il iubesti. In fiecare zi. El stie asta, ii arati in fiecare zi, insa conteaza pentru el si sa i-o spui.

4. Nu-l compara cu alti copii. Nici el nu te compara cu alti parinti. Pentru el esti cea mai buna mama/cel mai bun tata.

5. Iubeste-l neconditionat. Chiar si cand are zile mai putin bune (toti le avem), chiar si cand nu mananca tot din farfurie sau cand nu face chiar tot ce ii ceri sau astepti sa faca.

6. Asculta-l. Are nevoie de asta. Chiar daca iti spune lucruri pe care tu le consideri, poate, banale. Pentru el e important sa iti povesteasca ce a facut jucaria lui preferata in ziua aceea, ce prieteni si-a mai facut la gradinita etc.

7. Respecta-l. Chiar daca nu are experienta ta de viata si mai are atat de multe lucruri de invatat, asta nu inseamna ca nu merita respectul tau. Nu uita ca nici tu nu stii totul si toata viata vei avea ceva de invatat. Respecta-l pentru ceea ce este, pentru omul care va deveni, pentru ca il iubesti, pentru ca e o bucata din tine, pentru ca… din milioane de alte motive.

8. Explica-i ca sa poata sa inteleaga. Nu este suficient sa ii ceri sa (nu) (mai) faca ceva. Daca vrei sa inteleaga, explicatiile sunt necesare. Chiar daca le repeti din nou si din nou. La un moment dat va intelege.

9. Ofera-i imbratisari, pupici de noapte buna, mangaieri parintesti. Lasa-l sa te simta aproape de el in fiecare zi, sa simta ca il iubesti. Nu iti rupi prea mult din timp facand asta. Se va simti protejat, va sti ca esti acolo pentru el.

10. Fii un exemplu pentru el. Daca, de exemplu, ii ceri sa faca un anumit lucru, iar tu procedezi exact invers, copilul ce intelege din asta? Voi sunteti modelul lui, voi il ajutati sa construiasca piesa cu piesa adultul care va deveni candva.

Sursa foto: Pixabay

Copilul vine cand vrea el, nu cand vrem noi si stie el mai bine de ce

Copilul meu e diferit. Asa, si?

Zici ca nici nu am avut tata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *