Am primit numeroase sfaturi despre cum imbraci bebelusul. Am si citit despre asta, in special la inceput, cand nu stiam cum ar fi cel mai bine sa fie imbracata Maria, avand in vedere ca iarna trecuta era foarte micuta. Mi-era teama ca ii va fi prea frig sau prea cald. Intre timp m-am mai relaxat, am tinut cont de modul in care ne imbracam noi si am incercat sa fie si ea cam la fel imbracata. Sau uneori poate un pic mai gors, avand in vedere ca fiecare suporta diferit temperaturile mai scazute. Nu sunt in masura sa dau sfaturi in legatura cu acest subiect, cred ca fiecare mama stie si invata cum sa isi imbrace bebelusul. Voi vorbi, insa, despre ceea ce nu am facut. Daca la inceput este mai greu sa iti dai seama cum stau lucruriule, mai tarziu te relaxezi, inveti, si apar, evident, alte griji. 😀
Cum imbraci bebelusul?
Inainte de nastere am cumparat mai multe caciulite pentru ca stiam ca bebelusii poarta caciula in casa. In prima zi dupa nastere a avut pe cap o caciula, la maternitate, insa in ziua a doua, inainte de a pleca acasa, asistentele ne-au spus ca cei mici nu trebuie sa poarte ceva pe cap in spatii inchise. Sigur, se poarta, insa in anumite conditii. Dar, in general, daca bebe e bine si in casa este o temperatura potrivita pentru cel mic, atunci caciulita nu are ce cauta pe capul bebelusului.
Asa ca, am decis sa nu ii dau caciula. Insa nu a fost usor. Toti cei care o vedeau fara, incepeau sa imi spuna ca rau fac pentru ca nu o las sa poarte. Ca ea e mica si ii este frig. La peste 20 de grade in casa, cand noi eram in tricou, copilului chiar nu ii puteam pune nimic pe cap. Intr-un final, au inceput sa se rareasca acele comentarii legate de subiect.
Insa, apareau de fiecare data cand aparea cea mai mica ocazie. Sughita copilul? Normal, daca nu ii dau caciula… Nu doarme? Din cauza ca nu are nimic pe cap. Nu mananca? Pai daca are capul descoperit… Are degetele de la picioare reci? Bineinteles ca le are, daca nu ii dau caciula. Sigur ca incepeam sa ma amuz pe seama comentariilor. Am procedat, insa, asa cum am simtit si a fost bine. Din fericire copilul a fost foarte bine, nu a racit, nu a avut absolut nicio problema.
Cum o imbrac cand iesim iarna afara? Daca se poate, cu toate hainele pe care le are
Cum o imbrac cand iesim iarna afara? Daca se poate, cu toate hainele pe care le are. Si poate si ceva peste, ca sa fim siguri ca nu ii este frig. Am auzit atat de multe sfaturi si variante, incat ajunsesem sa ma sperii la gandul ca nu o imbrac suficient de bine. Norocul meu a fost ca sotul din dotare m-a temperat.
Si, dupa ce copilul a mai crescut, a venit si vara si mai mult in scutec a stat in timpul zilei, am crezut ca am scapat si de sfaturile, grijile si comentariile legate de cum imbraci bebelusul. Insa, m-am inselat. Zilele trecut, cand am fost la tara, dupa zilele sufocante din Bucuresti, au venit in sfarsit si acele zile mai racoroase. O racoare placuta, o senzatie foarte misto, in sfarsit simteam ca respir.
Si, intr-o zi cand s-a innorat un pic si a venit si o adiere placuta, eram cu Maria in curte. Bunica-mea, panicata, ma roaga sa o imbrac: “Te rog eu, imbrc-o!”. La peste 20 de grade, mult peste 20, pentru ca adia un pic vantul si era innorat, trebuia sa ii dau geaca pe ea. Copilul e sensibil, trebuie imbracat bine, chiar si in luna august, imi spunea ea. Sigur, Mariei ii era bine asa cum era imbracata atunci, nu au existat probleme.
Acum, ma bucur ca am scapat de teama legata de modul in care imbrac copilul. A crescut, am invatat unele lucruri. Si, evident, au aparut alte griji acum. Nu degeaba se spune: copii mici, griji mici, copii mari, griji mari.
Sfatul meu pentru mamici este sa se relaxeze, sa se documenteze ianinte, pentru a scapa de orice teama si nu in ultimul rand sa se bazeze si pe instinctul lor.
Sursa foto: Pixabay