Scrisori pentru Maria

Despre iubire

iubire

Copila mea,

De-a lungul vieții vei cunoaște iubirea în multe forme, culori, locuri, prin oameni, animale, prin zilele însorite, prin ploaie și vânt, printre fulgii de zăpadă care-ți rămân pe gene. E peste tot, în fiecare și pentru fiecare dintre noi.

Îi vei vedea toate fețele, iar unele dintre ele nu îți vor plăcea. O să doară, o să fie greu să renunți la oameni, dar vei vedea în timp că a fost o alegere bună, sănătoasă pentru tine. Iubirea nu trebuie să doară, nu trebuie să te facă să adormi plângând, să îți strângi pumnii de furie sau neputință, să îți creeze o părere eronată despre tine. Dar o să fie și frumoasă iubirea asta. O să te facă să zâmbești, să te bucuri, să râzi până te doare burta și multe altele. O să vezi, o să-ți placă să simți iubirea curgându-ți prin vene.

Și nu mă refer numai la iubirea aia din filmele și poveștile de dragoste, cu el și ea. Sigur, și iubirea aceea este frumoasă tare, intensă, cu fluturi în stomac și zâmbete care, spre deosebire de ruj, nu se șterg așa ușor de pe buze. Mă refer și la iubirea pentru tine însăți, pentru viață, pentru cățelul care îți roade pantofii, pentru pisica aceea care ți-a zgâriat canapeaua, pentru prieteni, pentru pasiunile tale și pentru multe alte lucruri, mulți alți oameni.
E ușor și greu să iubești, e frumos, e cu zâmbete și lacrimi, cu finaluri fericite sau nu, e cu lecții de viață, e despre maturizare, despre tine, parte din tine. Să nu îți fie teamă să iubești, chiar dacă uneori iubirea ți se pare o loterie. Asuma-ți-o, trăiește-o din plin, inspir-o, expir-o, las-o să te facă fericită, să te învețe, să greșească, să fie imperfectă.

Trăiește-ți viața iubind, dar nu uita că înainte de toți și toate, trebuie să te iubești pe tine, chiar dacă nu ești perfectă sau ai zile mai puțin bune, iubește-te în ciuda greșelilor. Iubește-te oricând, oricum, așa cum ești.

Cu toată iubirea din lume,
mama

Sursa foto: Unsplash (Gabby Orcutt)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *