D'ale mamei

Dincolo de corpul mamei

corpul mamei

Mai vedem ceva dincolo de carne, dincolo de pielea ei creponata de pe abdomen, de hainele care ii ascund silueta de dupa nastere sau i-o pun in evidenta?

“E grasa!”, “S-a ingrasat!”. Poate am auzit-o, ori poate am spus-o vazand o mama al carei corp s-a schimbat dupa nastere. Dar am incercat sa vedem dincolo de aspectul fizic pe care il observa si ea in oglinda?

Am vazut ca dincolo de ambalajul acela este o mama? O mama care isi iubeste copilul asa cum nu poate scrie nici cel mai talentat poet, o mama ale carei buze nerujate zambesc imediat ce isi vede copilul fericit, o mama framantata de griji si frici, de intrebari, de neputinta. O mama dedicata, o mama care isi pune sufletul pe tava, o mama care noaptea leagana un pui de om, ii mangaie capul cu puf fin, iar cand adoarme cel mic, desi e obosita tare, mai sta putin ca sa isi priveasca puiul pentru ca sunt momente in care pare ireal ca minunea aceea este a ei.

Poate dincolo de zambetul acela de “nu-mi pasa ca m-am ingrasat”, e o durere pe care numai ea o stie si o plange nevazuta de ochii celorlalti. Poate e o mama in depresie, epuizata, care cu siguranta nu are nevoie sa mai auda observatii legate de silueta ei pe care oricum o vede si ea in oglinda si de care este constienta. Sau poate este o mama fericita si asumata, care se bucura de copilul ei si are rabdare cu ea pentru a ajunge la siluataa de dinainte de sarcina si de ce sa ii strici ziua cu o astfel de observatie?

In loc de “esti grasa” sau “te-ai ingrasat!”, poate ar suna mai bine “faci o treaba buna”, “te pot ajuta cu ceva?”, “te inteleg”, “oh, bucura-te de copil, creste-l cum stii tu mai bine, iubeste-l si restul se rezolva de la sine, pe parcurs”, “iubeste-te asa cum esti pentru ca acel corp, al tau, a crescut in el o viata, a fost casa unei minuni”. Sau, daca nu sunt gasite cuvinte, altele decat cele referitoare la greutate, atunci un zambet si o tacere sunt mai bune decat orice altceva.

Da, sunt femei care arata impecabil la scurt timp dupa nastere. Poate au noroc cu gene bune, poate au timp de mers la sala, au cu cine lasa copilul in acel timp, isi permit tot felul de tratamente de infrumusetare etc. Sunt de aplaudat si de admirat, bineinteles. Dar sa nu uitam ca nu suntem toti la fel. Si mamele care au ramas cu pielea creponata, cu abdomenul mai pufos, cu ceva kilograme in plus merita admirate si aplaudate pentru ceea ce fac si ceea ce sunt dincolo de aspectul fizic. Comparatiile astea intre noi, indifernet daca este vorba despre femei, barbati, copii etc., nu fac bine. Sa ne comparam numai cu noi insine, cei de ieri, ca sa ne observam evolutia si sa fim mai buni unii cu altii, mai empatici.

Sursa foto: Pexels (Tatiana Syrikova)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *