D'ale mamei

Femeile nu sunt masini de facut copii!

femeile

-Ce faci?
-Nu prea bine. Ma doare capul si mi-e greata.
-Mai Miha, poate esti insarcinata!?

-Ce faci?
-Nu sunt bine. Am o durere de cap enervanta si mi-e si greata.
-Aaaaaaa, esti gravida. Mai fa unul.

Conversatii cu persoane care cunosc faptul ca uneori am migrene care se manifesta prin dureri de cap si greata. Asta mi se intampla de multi ani. Si, totusi, pentru ca sunt purtatoare de uter, daca mi-e greata, evident ca trebuie sa fie vorba despre o sarcina.

Mi se pare nepotrivita o astfel de intrebare/observatie din mai multe motive.

De cand sunt si mama am invatat multe lucruri, printre care si faptul ca nu e in regula sa intri cu bocancii in viata unei femei/a unui cuplu pentru a pune intrebari legate de o sarcina sau pentru a face observatii neplacute. Poate femeia respctiva nu poate ramane insarcinata, poate tocmai a pierdut o sarcina sau mai multe, poate nu isi (mai) doreste copii, poate sunt probleme in cuplu, poate cei doi nu se mai inteleg atat de bine si poate planuiesc sa se desparta dar inca nu au anuntat pe nimeni. Poate femeia aceea are un copil, insa nu se simte pregatita pentru altul. Poate a avut o sarcina cu probleme, poate a intrat in depresie dupa nastere si nu se simte pregatita sa o ia de la capat. Poate nu mai vrea al doilea copil sau prefera sa mai astepte un timp. Sunt atat de multe motive pentru care nu e in regula sa intrebi cand (mai) fac cei doi un copil. Daca au ceva de anuntat, te anunta.

Daca era vorba despre o sarcina, nu as fi dat vestea asa… pe ocolite.
-Mi-e greata.
-Aaa, esti insarcinata!
-Da, asa este. Ai dreptate. Nu stiam cum sa te anunt. Bine ca ti-ai dat seama.

Chiar nu inteleg de ce trebuie sa facem astfel de presupuneri de fiecare data cand aflam ca o femeie nu se simte bine. Poate avea o migrena, Doamne fereste o problema de sanatate, poate ii este teama de o noua sarcina etc. De ce racaim noi bubele alea care poate dor al naibii de tare?
Sau presupunem ca femeia aia nu isi cunoaste suficient de bine corpul si viata intima incat sa isi dea seama ca este insarcinata si are nevoie de noi ca sa ii deschidem ochii?

Sunt tare nepotrivite intrebarile astea intime. E treaba fiecarei femei ce face cu uterul ei, daca si cand face un copil sau cati copii face.

Observatii si intrebari d-astea deranjante am auzit si in trecut, directionate catre mama. Oameni buni, femeile nu sunt masini de facut copii. Sunt oameni, mai au si ele dureri, indigestii, migrene si multe altele care nu au legatura cu o sarcina. Si atat de tare ma enerveaza cand presupunem ca o femeie (iar) e insarcinata pentru ca nu-i este bine. E nedrept pentru ca transmite ideea ca ea numai asta poate si trebuie sa faca: copii.

La fel de enervant si neplacut mi se pare sa ii spui unei femei ca trebuie sau nu trebuie sa mai faca un copil si chiar si cand trebuie adus pe lume, ca sa nu fie diferenta foarte mare intre frati etc. Nu stim noi ce e in sufletul, in viata, in casnicia unei femei, iar ea nu este obligata sa vorbeasca despre lucrurile astea intime.

-Mi-e greata.
-Esti insarcinata!?
-Ah, nu, eu si sotul meu am devenit colegi de apartament, nu am cum sa fiu insarcinata.
Sau
-Nu, nu sunt, tocmai am pierdut o sarcina.
Sau
-Nu sunt, de cativa ani incerc sa (mai) fac un copil si din pacate nu se poate, au aparut niste probleme.
Sau
-Nu sunt, nu (mai) vreau un copil si am grija ca asta sa nu se intample.
Sau
-Nu, sunt in depresie, ma simt rau din alte motive ce nu au legatura cu sarcina.
-Aaa, nu stiam.
-Pai normal ca nu stiai, pentru ca nu imi scriu pe frunte problemele prin care trec si nici nu vreau sa vorbec cu tine despre asta, asa ca te rog ca data viitoare sa nu ma mai intrebi daca (mai) fac un copil.

Mi-ar placea ca oamenii sa inteleaga ca nu e in regula sa deschida subiecte atat de sensibile si sa nu puna intrebari atat de personale. Daca o femeie/un cuplu are ceva de anuntat, anunta. Daca nu, oricat de tare ne mananca limba, ne abtinem, nu intrebam, pentru ca nu stim ce rani putem deschide cu o astfel de intrebare.

Si mi-ar mai placea si ca femeile sa fie vazute si altfel, nu numai ca fiind masini de facut copii. Pentru ca asta e mesajul pe care presupunerile astea il transmit de fiecare data cand o femeie nu se simte bine si imediat se ajunge la concluzia ca numai o sarcina o putea face sa se simta astfel.

Sursa foto: Pexels (Thiago Matos)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *