D'ale mamei

Fii bună cu tine, mamă

fii bună cu tine

Fii bună cu tine, mamă! Meriți bunătatea aia. Sper că o primești din multe locuri, dar este foarte important ca ea să vină și de la tine.

Iartă-te pentru greșeli. Cu toții le facem. Nu e om fără de greșeală. Și eu și tu și ei avem greșeli prinse de ființa noastră.

Iubește-te. Din tot sufletul. Fix așa cum ești. Meriți să fii iubită, iar una dintre cele mai puternice și mai înălțătoare și mai vindecătoare iubiri este iubirea pentru tine.

Gândește-te și la tine. Nu e egoism. E un lucru firesc. E o bucurie. E o nevoie pe care nu trebuie să o ignori. Sufletul, mintea și corpul tău au nevoie să te gândești și la tine.

Joacă-te, mamă. Da, ca un copil. Alături de copilul tău sau singură. E așa o bucurie să te joci.

Spune NU, mamă. Ai văzut cum puiul tău a dezvoltat o plăcere nemaipomenită de a spune NU imediat ce a aflat de existența lui? Învață de la el să spui NU. Nu chiar la fiecare două secunde, dar când îl simți necesar, nu-l lăsa să strige în tine, rostește-l. Spune-le NU oamenilor toxici, experiențelor care nu sunt pentru tine, propunerilor care nu îți surâd, copilului care vrea a doua înghețată.

Spune-ți DA, mamă. Mai des. Dă-ți voie să trăiești așa cum meriți, așa cum îți dorești, așa cum simți, așa cum toată ființa ta cere. Nu vei putea mereu și oricând să îți spui DA, dar când se poate, fă-o.

Dormi, mamă. Da, știu, stai acasă, dar nu stai degeaba. Sunt multe de făcut, dar dacă ești obosită sau chiar epuizată, nu vei putea face mai nimic. Nici pentru tine, nici pentru ceilalți.

Da, mamă, pământul continuă să se învârtă, soarele continuă să răsară și să apună, iar stelele și luna continuă să apară pe cer și să ne lumineze nopțile și dacă ai comandat azi cina pentru că pur și simplu nu ai avut chef să gătești.

Nu te mai compara cu alte mame, mamă. Stai liniștită, nici ele nu-s perfecte. Și ele trec prin ce treci tu. Nici ele nu știu totul. Și lor le este greu într-un fel sau altul. Și ele greșesc. Nici ele nu reușesc să se spele pe cap în fiecare zi. Și ele le dau copiilor paste cu brâznă, din nou. Și ele se simt vinovate când își lasă copiii la grădiniță în primele zile. Și în casa lor e dezordine.

Știu că nu e ușor mereu să faci sau să gândești lucrurile astea, însă încearcă. Îți va fi bine. Meriți. Iar de la tine va învăța și copilul tău. Cum să se iubească, cum să se respecte, cum să spună NU, cum să își spună DA, cum să se ierte. Și el merită să știe și să facă toate lucrurile astea.

Foto: Pexels (Andrea Piacquadio)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *