D'ale mamei

Lucruri pe care le-am învățat în 2021

2021

2021 a fost un an ușor și greu, frumos și urât, cu bune și cu rele, cu suișuri și coborâșuri, cu zâmbete și lacrimi, cu reușite și eșecuri. A fost cu de toate, așa cum e viața. Anul ăsta am învățat niște lucruri. Simt că m-am mai maturizat un pic. Și că mai sunt atâtea lucruri pe care nu le știu. Anul ăsta am observat lucruri pe care le știam dinainte, numai că acum, parcă le-am văzut cu alți ochi, s-au lipit bine de mine. Anul ăsta am înțeles (mai bine) anumite lucruri. O să le las în lista de mai jos.

Ce am învățat/înțeles/observat în 2021

1. Când se închide o ușă, cumva găsești alta deschisă. Sau o fereastră.

Am avut o perioadă mai dificilă, parcă nimic nu ieșea așa cum trebuia, mă loveam de uși închise sau mi se închideau în nas, dar am căutat până când am găsit altă ușă deschisă. Și-am intrat. Și a fost bine din nou.

2. Și eu contez

Oh, da, în teorie știam asta. Dar practica e mai grea. Numai că, anul ăsta, copleșită de multe lucruri, am simțit că nu mai pot continua în felul ăsta. Am simțit că trebuie să fac evident și pentru mine și pentru ceilalți faptul că și eu contez. Și trebuie să lucrez în fiecare zi la asta.

3. După furtună va răsări și soarele

2021 a fost un an al naibii de greu din anumite puncte de vedere. Am ajuns cu cea mică la spital. I-au pus perfuzie. După puțin timp a apărut altă problemă, nu la fel de gravă, dar tot motiv de panică. Frate-meu, mama și tataie au avut COVID, și până s-au făcut bine am stat cu inima strânsă. Din fericire, totul a fost bine într-un final. Dar până a fost bine, am simțit că am îmbătrânit niște ani.

4. Norocul ți-l faci și singur

Eu chiar cred că norocul îți mai pică și din cer, dar și tu ți-l faci singur. Iar anul ăsta m-am văzut pusă de câteva ori în situația de a-l face singură. Nu a fost ușor, nu a ieșit totul cum mi-am dorit, dar rezultatele au fost mulțumitoare.

5. Avem în noi mai multă putere decât am fi crezut

Sincer, până recent am crezut despre mine că-s ca o mămăligă d-aia pe care o gătești cu prea multă apă. Credeam că o să mă scurg la cea mai mică dezamăgire, la cea mai mică durere, la cea mai mică dificultate. Dar oricât de greu mi-a fost în unele zile, am trecut peste tot. Am plâns, a durut, au rămas urme, dar a și trecut. Și nu m-am scurs ca o mămăligă. Cel puțin, nu mereu.

6. Suntem prea grăbiți

Așa e viața asta, așa sunt vremurile astea. Ne grăbim. Să creștem, să prindem autobuzul, să ne terminăm treburile, să se termine ziua, să se termine noaptea, să ne întorcem acasă de la serviciu, să vină weekendul, să vină vacanța. Și în graba asta, uităm să ne mai oprim. Măcar din când în când. Ca să respirăm. Ca să ne bucurăm. Ca să iubim. Ca să trăim.

7. Sănătatea e sfântă

Fizică. Emoțională. În toate formele ei. Sigur că nu le avem pe toate. Multe lucruri ne lipsesc. Am vrea o casă sau o casă mai mare, am vrea să facem sau să fim nu știu ce, ne-ar plăcea să mergem în (mai multe) vacanțe, să câștigăm mai mulți bani. Și lista poate continua. Dar când cineva drag ție nu e bine, sau cânt chiar tu nu ești bine, nu îți dorești decât atât: sănătate. Anul ăsta, cred că mai mult decât oricând, am observat și am înțeles asta.

8. E greu cu oamenii, cu relațiile

Nu cu toți și nu mereu. Dar înveți că oamenii care merită, rămân. Restul sunt doar niște lecții.

9. Toți suntem un pic „defecți”

Toți avem durerile, grijile, dramale și traumele noastre. Sigur că nu ni le scriem în frunte, nu le spunem oricui despre ele, dar ele există într-o măsură mai mică sau mai mare în fiecare dintre noi. Tocmai de aceea ar trebui să fim mai buni unii cu alții. Nu știm prin ce trece fiecare.

10. Nu sunt o mamă perfectă

Și nici nu o să fiu vreodată. Dar fac ce pot, cât pot, cum pot. Învăț. Îmi cer scuze când greșesc. O iau de la capăt. Învăț să mă iert.

11. Viața e scurtă

Anul ăsta au murit niște oameni, prea mulți, dintre cei pe care îi știu. Anul ăsta am auzit atât de mult vorbindu-se despre moarte! Știu că toți vom pleca din lumea asta la un moment dat. Dar până atunci, tare bine ar fi să trăim. Să ne bucurăm de viață. De oamenii dragi. De noi înșine.

12. E bine că orice început are și un sfârșit

Mă refer acum la anul ăsta. Mă bucur că se termină. Nu știu cum va fi 2022, dar sper că va fi mai bun, mai blând, mai ușor, mai normal.

Cred că sunt mai multe lucruri de adăugat pe listă, dar acestea par să fie mai importante. Voi ce ați învățat/înțeles/observat în 2021?

Sursa foto: Pexels (Olya Kobruseva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *