Suntem parinti

Mesajul unui copil obez pentru parinti: nu va mai indopati copiii!

copil obez

Sa scriu acest articol e dureros, dar mi-am zis ca o sa fac asta in speranta ca astfel ii voi ajuta pe alti copii si pe parintii lor. MAi jos gasiti povestea unui copil obez si mesajul lui pentru parinti.

Cum e sa fii copil obez si ce este de facut in astfel de situatii?

Acel copil obez din titlu sunt eu. Eu, care toata viata am luptat cu mine si cu kilogramele, am avut fluctuatii de greutate, am fost umilita, chiar si scuipata, m-am simtit in neregula, nedemna de a fi iubita. Si rana asta inca nu s-a vindecat, dar vorbind despre ea inseamna pentru mine ca am inteles, ca vreau sa fac pace cu trecutul, cu mine. Iar scrisul pentru mine este terapeutic, asa ca mai jos voi povesti putin despre cum au aparut problemele mele, pe scurt cum a fost viata mea de pana acum in lupta cu greutatea si le voi propune parintilor cateva solutii pentru a-si ajuta copiii ce au probleme cu greutatea.

Cand eram mica, eram slaba. Nu acceptam mancarea sau mancam prea putin. Lucrurile s-au schimbat cand am ajuns la gradinita. Atunci am inceput sa iau proportii. Am aflat recent de la mama si de ce.

Educatoarea, vazand ca mananc mult in pauza, m-a intrebat de ce fac asta, iar eu ii spuneam ca mananc tot ce-mi pune mama ca sa nu ma certe cand ajung acasa. Nu stiu daca de aici a pornit totul si nu vreau sa arunc vina pe cineva, acum oricum sunt adult si altfel stau lucrurile, eu sunt responsabila pentru ce si cat mananc. Si cand.

Asadar, am inceput sa ma ingras. In copilarie am fost umilita de copii, la liceu am fost chiar scuipata. Mi-era rusine sa ies din casa, mi-era rusine cu mine, de mine. Am fost plimbata pe la medici de matusa mea, si modul in care mi se vorbea, privirile oamenilor mari care ma vedeau ca fiind un copil gresit, ma dureau al naibii de tare. Ajungeam sa tin diete, apoi mamei i se facea mila de mine si ma ajuta sa trisez, imi dadea sa mananc ceva ce nu trebuia sa mananc. Din nou spun ca nu arunc vina pe nimeni, fiindca nu vreau sa fiu inteleasa gresit, tot ce-mi doresc este sa ajut prin acest articol.

Si asa a fost viata mea. Diete, rusine, slabit, ingrasat si tot asa. Vedeam ca pana si alor mei le era rusine cu mine. Mamei ii era ciuda cand vedea ca alte fete, prietene de-ale mele sunt frumoase, aranjate, se casatoresc, au iubiti, iar eu nimic.

Am si slabit, peste 30 de kilograme si eram tare mandra de mine, dar eu tot cat planeta ma vedeam fiindca toata viata asa am fost vazuta si facuta sa ma vad. Acum iar am luat-o de la capat cu lupta cu kilogramele de dupa sarcina si nastere, dar e altfel pentru ca acum am inteles unde e buba, care este si acum eu sunt cea responsbaila de farfuria mea. Dar asta nu inseamna ca nu mi-e greu. Dar am rabdare cu mine, ma iert cand calc stramb, ma si cert, ma bucur de victoriile mici, chiar si de 100 de grame pierdute.

Dar acum sa ne intoarcem la copiii obezi care au nevoie de parintii lor atat de mult!

Va rog, nu le mai dati si a zecea bomboana, tot pachetul de biscuiti, paine ca sa le tina de foame. Va spune asta un copil care toata viata a suferit din cauza greutatii si a faptului ca am fost impinsa, inconstient, catre o relatie nesanatoasa cu mancarea.

Nu va lasati copiii sa ajunga asa, sa sufere in ei, sa se simta in neregula, nedemni de iubire, singuri in lupta asta.

Dupa cele traite de mine, va las mai jos cateva sfaturi care sper sa va ajute si pe voi si pe copiii vostri. Iata cele 10 sfaturi pentru parintii care au un copil obez sau in pragul obezitatii.

1. Daca vedeti ca situatia va scapa de sub control, ca nu stiti cum sa o gestionati, cereti ajutorul unui specialist: medic de familie, nutritionist, psiholog.

2. Incurajati-i pe copii sa manance sanatos si nu toata ziua. Incercati sa aveti un program pe care sa il respectati.

3. Fiti atenti la portiile de mancare, sa nu fie mai mari decat este cazul, dar nici sa nu cadeti in cealalta extrema si sa taiati drastic din portia copilului. Daca aveti dificultati aici, procedati asa cum am scris la punctul 1.

4. Incurajati-va copiii sa faca miscare. Sa danseze, sa se joace, mergeti la plimbare. Pot fi activitati distractive la care sa participati si voi fiindca vor fi mult mai placute si in timp ce va distrati, copilul nu va simti ca miscarea este ceva ce trebuie sa faca, o obligatie, ci ceva placut. Sportul nu va deveni o povara, ceva plictisitor.

5. Toata familia trebuie sa il sustina pe copil, sa isi schimbe obiceiurile alimentare. Nu e corect ca cel mic sa manance o salata, iar langa el parintii si fratii, surorile, bunicii sa manance snitele si cartofi prajiti. Sa nu uitam ca sustinerea celor dragi e importanta, ca obiceiurile sanatoase se formeaza in familie, si sa nu uitam de puterea exemplului. Si daca nu de la noi, parintii, invata cei mici, atunci de la cine?

6. Sa nu uitati ca niste kilograme in plus inseamna nu numai durere interioara, dar si probleme de sanatate si/sau dantura cu probleme.

7. Fiti blanzi cu cei mici daca mergeti la medic cu el. Nu ii faceti sa se simta ca si cand ceva ar fi in neregula cu ei, ca si cand ei sunt de vina pentru ce si cum sunt.

8. Sa ii dai copilului tau sau nepotului ceva dulce nu inseamna ca astfel ii arati cat il iubesti. Sunt multi cei care spun ca ce, copiii trebuie sa manance ceva dulce des, ca d-aia sunt copii, dar mie mi se pare o idee gresita. Arata-i ca-l iubesti incurajandu-l sa manance sanatos, sa dezvolte o relatie sanatoasa cu mancarea.

9. Faceti-i si pe cei din jur, care intra in contact cu copilul, sa inteleaga ca cel mic are o alimentatie sanatoasa si nu il incurajati sa manance ceva ce nu este sanatos si are si extrem de multe calorii, deci rugati-i sa nu le ofere mancaruri nepotrivite.

10. O alimentatie sanatoasa si echilibrata este de preferat in locul dietelor stricte. In familie ar trebui sa se incurajeze alimentata santoasa, portiile potrivite si echilibrate. Adica un stil de viata sanatos de la care sa nu va abateti.

Sper ca v-a ajutat articolul si daca aveti intrebari sau doriti sa aflati mai multe detalii, ma gasiti aici. Am scris acest articol din perspectiva mea, nu sunt specialist, dar am considerat ca poate fi utila si povestea aceasta, a unui adult, candva copil, care a trecut prin aceasta problema.

Acesta este mesajul unui copil obez pentru parinti. Sper sa va fie de folos.

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *