Suntem parinti

Nu mai vorbesc cu tine!

nu mai vorbesc cu tine

„Nu mai vorbesc cu tine!”. De câte ori nu am auzit cuvintele astea în copilărie? Uitasem de ele până recent, când sunt adresate copilului meu de data asta.

Nu mai vorbesc cu tine dacă… nu mă lași să te pup, nu mă lași să te țin în brațe, nu faci cum spun eu, ai spus ce ai gândit sau ce ai simțit, iar asta nu mi-a convenit din nu știu ce motiv, și lista poate continua.

Să lăsăm copiii să fie copii! Să greșească, să refuze un pupic și o îmbrățișare dacă în momentul ăla nu au chef de ele. Să îi lăsăm să spună ce simt, să fie sinceri, să învețe, să descopere și să se descopere. Să îi lăsăm să știe că suntem alături de ei chiar dacă nu fac ceea ce le cerem noi, să îi lăsăm să știe că suntem acolo, lângă ei, și atunci când fac ceea ce simt, chiar dacă nu e ce ne așteptam noi, dar asta nu înseamnă că e ceva greșit. Să îi lăsăm să învețe că e în regulă să spună și „Nu” și e în regulă să nu poată să le facă tuturor pe plac oricând, oricum.

Atât de multe mesaje greșite le transmitem prin „Nu mai vorbesc cu tine!”. Știu că uneori sunt spuse în glumă (dar am văzut că pot fi spuse și în cel mai serios mod), numai că cei mici nu știu asta. Și înțeleg că dacă vor ca ceilalți să îi iubească, să le vorbească, trebuie să facă așa cum vor ei, chiar dacă asta e în contrast cu ceea ce vrea și simte copilul.

Copiii învață că dacă nu îi lasă pe ceilalți să îi pupe, nu e un lucru bun, în loc să învețe că este al lor corpul și ei decid cine îi pupă, cine îi atinge.

Învață să nu spună adevărul pentru că oamenii ar putea să nu îi mai accepte.

Învață să facă ce le spun alții, până nu vor mai ști, poate, cum să facă ce vor ei, ce simt ei, și vor aștepta ca ceilalți să le spună cum să își trăiască viața. Și exemplele pot continua.

Știu că intenția nu este aceasta, însă cred că tare bine ar fi să gândim și mai departe de acel „Nu mai vorbesc cu tine!”. Noi cum ne-am simțit când l-am auzit sau cum ne-am simți dacă l-am auzi? Ne-ar plăcea ca cineva să se supere pe noi fiindcă nu ne-am simțit confortabil să ne pupe, să ne îmbrățișeze, să ne atingă, să facem ceva ce ne-a cerut să facem, dar nu ni s-a părut o idee bună? Ce înseamnă acele cuvinte pentru un copil?

Și copiii sunt oameni, înțeleg multe, totul, și trebuie să fim atenți la lucrurile pe care le spunem celor mici fiindcă pot avea consecințe neplăcute și nedorite.

Sursa foto: Unsplash (Thomas Park)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *