Suntem parinti

Parintii dorm? Somnul dupa nasterea copilului

Somnul dupa nasterea copilului

“Dormi acum, cat mai poti!”, mi se tot repeta in ultimele luni de sarcina. As fi dormit, pe cuvant, dar nu prea am avut cum. Burta ca un balon, durerile, gandul la nastere imi cam luau pofta de somn. Deja ma obisnuisem cu ideea ca somnul o sa devina o poveste SF pentru mine. Si se pare ca incepusem antrenamentul cu cateva luni inainte de nastere. Mama buna, cu lectiile facute! Sa vina copilul! Sunt pregatita! 🙂

Dar cum e in realitate cu somnul dupa nasterea copilului?

Lunile au trecut, s-a nascut bebelusa. Inainte de a pleca de la spital, medicul mi-a dat un sfat pretios: sa dorm de fiecare data cand doarme copilul. E clar! Genele mele nu se vor mai imbratisa prea curand! Si nici ale sotului din dotare, evident! Ca doar nu ma lasa singura in toata povestea asta, nu?

Dupa doua nopti la maternitate, cu extrem de putin somn, presimteam ce urma. Ala era doar inceputul. Cearcane, ochi adunati de pe jos de la oboseala, copil care plange si plange si plange. Ma intrebam cat vom rezista intr-o asemenea poveste.

Ajungem acasa, pregatiti sa fim parinti care nu dorm. In prima noapte, pic in cateva secunde. Extenuata. Ramane el sa supravegheze copilul. Prima noapte cu bebe acasa. Deh! Daca plange si nu auzim? Daca se ridica si pleaca din patut? Copilul, linistit, doarme. Crezand ca am avut noroc in prima noapte, ne pregatim pentru urmatoarea. Sufleteste, fizic etc. Doarme copilul linistit, se trezeste doar o data sau de doua ori sa manance. Adoarme iar. Hmmmmmmmmm! Oare e ceva ce nu facem bine? Stiam ca nu se mai doarme dupa ce ai copii! Copilul e bine, nu? Da, da, e bine.

Si asa au trecut notile si saptamanile si lunile si noi, impreuna cu bebelina, am dormit. Aproape in fiecare noapte. Am avut noroc toti trei. Nu a facut colici, nu a avut alte probleme bebelusesti care sa ne priveze de somn. Asa a fost sa fie in cazul nostru. Asa ca am inceput sa ne alarmam la fiecare criza de plans mai serioasa a copilului. Are colici? Nu prea cred, cam tarziu acum pentru asa ceva, nu? Ii ies dintii? Noooo, prea devreme. Ii e foame? Abia a mancat. Scutecul? Si ala e ok. Si stateam si ne framantam maninile si neuronii pentru a intelege de ce plange copilul. N-am aflat. Dar am cautat si gasit modalitati prin care sa o linistim.

Daca noi ne numaram printre parintii care au dormit mai mult (ne-am trezit si noi noaptea, dar mai rar si dupa portia de laptic, toti adormeam), cum ramane cu ceilalti? Unii ne-au povestit ca la ei somnul venea cu portia. Si portii d-alea mici, minuscule. O mamica imi povestea ca, de oboseala, nu realiza ca are in brate copilul care plangea si in timp ce legana bebelusul in brate, legana si carutul. Facea schimb cu sotul in fiecare noapte, cand copilul incepea sa planga. Cateva ore unul, cateva ore celalalt. Imi imaginez ca a fost greu. Partea buna este ca a trecut perioada mai agitata. Si dorm toti trei noaptea. Totul e bine cand se termina cu bine, nu?

Ideea este ca nu toti bebelusii sunt la fel. Unii plang, altii nu. Unii mananca mai putin, altii mai mult si exemplele pot continua. Din toata povestea asta cu somnul bebelusului si evident al parintilor, am invatat doua lucruri.

1. Sa nu mai cred tot ceea ce aud, sa nu mai ascult toate sfaturile. Nu toate informatiile primite sunt bune sau, in orice caz, nu se pot aplica toate in cazul tuturor. Copiii sunt diferiti.

2. Sunt multi parinti care fac nopti albe. Si asa obositi, cu cearcanele pana-n pamant, cu gandurile imprastiate de oboseala, in ziua urmatoare o iau de la capat. Si, cumva, nici nu realizeaza cand, noptile lor incep sa fie mai linistite. Felicitari si repect!

Da, se doarme dupa ce vin copiii. Daca ai noroc, chiar dupa nastere. Daca problemele bebelusesti se lasa cu nopti nedormite, atunci da, va fi o perioda mai grea. Vestea buna e ca va trece. In cateva saptamani. Sau luni! Mai poti, mai puteti! Pentru copil, orice se poate. Chiar daca pare interminabila perioada fara somn, va trece. Cumva. Pana atunci, de fiecare data cand aveti ocazia, dormiti. Cand dorm bebelusii, faceti si voi acelsi lucru. Da, stiu ca sunt multe lucruri de facut, dar somnul, odihna sunt importante. Devin o prioritate pentru voi. Alaturi de copil, desigur.

Somnul dupa nasterea copilului e ca o loterie. Profitati de el de fiecare data cand aveti ocazia. Si nu uitati sa va bucurati de copil, de faptul ca sunteti parinti, chiar daca e greu si oboseala se simte din ce in ce mai tare.

Sursa foto: Pixabay

10 lucruri pe care sa le faci dupa ce afli ca esti insarcinata

Probleme si solutii in cuplu in timpul sarcinii

Al treilea trimestru de sarcina. Somnul, hormonii si altele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *