Povestea unui orfan este una dintre cartile pe care le-am citit cu sufletul la gura, cu tristete, revolta, empatie pentru personaje, cu interes si curiozitate. Unul dintre lucrurile care mi-au placut la aceasta carte este faptul ca nu este previzibil ceea ce se intampla in continuare.
Despre Povestea unui orfan de Pam Jenoff
Povestea unui orfan, cartea scrisa de Pam Jenoff este un roman inspirat din fapte istorice. Actiunea este plasata, in cea mai mare parte a romanului, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar povestea este spusa prin intermediul lui Noa si al lui Astrid, doua dintre personajele in jurul carora graviteaza actiunea.
Pagina dupa pagina este dezvaluita povestea romanului, o poveste cutremuratoare, care dezvaluie ororile petrecute in acea perioada intunecata a istoriei, in care evreii au fost persecutati. Insa si cei care nu erau evrei au avut de suferit in perioada aceea.
Curajul si teama ies la suprafata cu fiecare pagina pe care o parcurgi. Puterea prieteniei, frumusetea interioara a oamenilor care isi pun viata in pericol pentru a-i proteja pe altii, durerile interioare ale personajelor, fricile, gandurile, framantarile sufletesti, toate sunt expuse prin vocile celor doua eroine.
Sunt scene in carte care te infioara si infiorator este gandul ca ele sunt inspirate din fapte reale.
Cititorul observa cum Astrid si Noa parcurg un drum plin de obstacole si pericole, cum se infiripa intre ele o prietenie ce trece dincolo de orice. Le vede la capatul puterilor, apoi ridicandu-se din propria cenusa.
Finalul la care nu m-as fi asteptat o secunda, m-a emotionat.
De ce recomand Povestea unui orfan de Pam Jenoff? Pentru ca poate fi o carte ce nu trebuie ratata de cei pasionati de romanele istorice, deoarece este inspirata din fapte reale despre care cred ca oamenii trebuie sa stie, pentru ca povestile unor oameni ce au trait in acea perioada neagra a istoriei sa nu fie uitate. Pentru ca personajele, cele pricipale dar si cele secundare sunt creionate frumos, pentru complexitatea lor, pentru curajul acestora, pentru viata lor interioara si pentru traseul lor surprins si redat de Pam Jenoff. Pentru ca este o carte care ramane cu tine, pentru ca nu este o poveste previzibila si pentru ca este trista, dar si optimista, pentru ca te tine in suspans, te bucura in unele momente, te emotioneaza. Nu ai cum sa nu empatizezi cu personajele, nu ai cum sa nu te revolti vazand prin ce trec, nu ai cum sa nu fii fericit pentru ele, sau trist. Si cred ca daca treci prin acele stari, daca te vezi acolo, langa ele, in poveste, daca dai pagina dupa pagina cu sufletul la gura, inseamna ca este o carte care ajunge acolo unde trebuie si are ce trebuie.
Sursa foto: elefant.ro
Printre tonuri cenusii – Ruta Sepetys
Curajul de a nu fi pe placul celorlalti – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
Si pe mine m-a impresionat puternic. Forta iubirii dintre oameni frumosi capabili de jertfa. Umanism profund in chingile stranse ale istoriei. Nu as mai fi vrut sa ma despart de Astrid si Noa!
Da, este o carte tare frumoasă, de care te desparți greu și pe care nu ai cum să o uiți.