Scrisori pentru Maria

Prima săptămână de grădiniță

prima săptămână de grădiniță

Puiule,

Poate peste ani n-o să-ți mai amintești, așa că îți povestesc acum, aici. Și, oricum, timpul care trece peste noi va ajunge să-mi șteargă poate din memorie detaliile, culorile, căldura, parfumul, o parte din emoțiile acelei zile.

Prima ta zi la noua grădiniță a fost însorită și caldă, frumoasă, care amintea mai mult de vară decât de toamna pe care eu una o iubesc atât de mult!

Am ieșit de mână, împreună, din bloc, și am pășit încrezătoare și curioase, dar în același timp emoționate spre grădiniță, spre ziua aceea de luni care era altfel decât celelalte, fără rutina noastră.

Am fost optimistă, lucru care nu prea mă caracterizează. Știam și simțeam că de data asta va fi bine la noua grădiniță. Te-am simțit plină de emoții, dar în același timp atât de curajoasă, așa cum știu că ești chiar și când te temi.

Când am ajuns la poarta grădiniței mi s-a pus un nod în gât și n-am putut să-l înghit. Am simțit și câteva lacrimi că vor să iasă, dar le-am ținut în frâu. Și cred că am zâmbit. Cel puțin sufletul meu zâmbea. De bucurie fiindcă sunt alături de tine în ziua aceasta atât de plină, de diferită, în acest început greu, dar și frumos prin ceea ce urmează să îți ofere. Vei vedea că se va dovedi a fi frumos, dar știu că mai ai nevoie de timp pentru asta. Nu-i nimic, avem răbdare și când rămânem fără, învățăm să avem. Împreună.

Te-ai bucurat să rămâi cu noii colegi, noua educatoare și noul educator. Ai acceptat să dormi și la prânz acolo. Iar la finalul programului mi-ai spus că îți place mult la noua grădiniță și că nu vrei niciodată cencediu. Am râs și m-am bucurat pentru tine, pentru noul capitol din viața ta, pentru experiențele deja trăite și care te așteapă acolo.

A fost o zi interesantă și pentru mine. Am avut timp pentru mine și m-am bucurat de el. Apoi m-am simțit vinovată că mi-era bine și singură, eu cu mine, deși știu că nu aveam de ce să simt vina aia, că e firesc să am timp și pentru mine, am nevoie de el, iar tu erai pe mâini bune, alături de oameni în care mi-am pus încrederea și pe care i-am cunoscut înainte suficient cât să-mi dau seama că sunt oamenii alături de care îți va fi bine pe noul drum și în noul capitol.

Marți ți-a plăcut, dar miercuri n-ai mai vrut. Că ți-era dor de mine, că voiai să stau cu tine, că voiai în brațele mele. Am plecat, totuși, spre grădi și, curajoasă cum ești, ai rămas acolo. Joi a fost bine, dar vineri cu greu te-ai desprins de mine. Și eu de tine. Am plecat cu inima grea, dar știu că să rămâi acasă nu este o opțiune bună pe termen lung, că nu te-aș fi ajutat ținându-te lângă mine, ci era nevoie să te ajut să îți întinzi aripile și să zbori un pic mai departe de cuibul nostru, să te ajut să te desprinzi de mine fiindcă oricât de greu ar fi și pentru tine și pentru mine, așa e firesc să se întâmple.

A fost o săptămână ușoară și în același timp grea. Sper că am reușit să fiu alături de tine așa cum aveai nevoie. Sper că am spus lucrurile de care aveai nevoie.

Sunt alături de tine la fiecare pas. Ți-am spus că e firesc să fie greu, să-ți fie dor, să plângi. Așa sunt începuturile, chiar și alea la care visăm mult și când în sfârșit se întâmplă ne copleșesc. Dar îți promit că va fi și bine. Și ai văzut și tu că deja este. Deja ai prieteni, te-ai jucat mult, ai învățat cântecele, te-ai îmbogățit în moduri în care acasă, lângă mine, nu o puteai face. Noi, împreună, învățăm alte lucruri. Ne îmbogățim altfel.

Mă aștept să mai vină greul, dar am încredere în tine că poți să treci peste el și va veni și vremea în care îți va fi mai ușor să mă vezi plecând din clasă. Împreună îți va fi și ne va fi mai ușor în această perioadă de adaptare.

Te iubesc, copil bun și curajos și sunt întotdeauna alături de tine, chiar și atunci când nu sunt fizic lângă tine. Inima mea e la tine, gândul îmi zboară spre tine, rugăciunile mele sunt despre tine. Dar odată cu tine, care înveți să fii și fără mine o parte din zi, învăț și eu să fiu pentru mine cum nu am fost niciodată cu adevărat și cum aș fi meritat. Știu că așa o să înveți și tu de la mine cum să te gândești și la propria persoană și să te iubești și pe tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *