Sarcina

Probleme si solutii in cuplu in timpul sarcinii

Probleme si solutii in cuplu in timpul sarcinii

In perioada sarcinii, relatia pe care o ai cu partenerul de cuplu se poate schimba. Transformarile prin care trece corpul tau, formele pe care trupul tau incepe sa le ia, abdomenul proeminent, hormonii care o iau razna, toate acestea pot afecta relatia dintre voi. Acum te poti simti foarte apropiata de partenerul tau, iar peste un minut ai senzatia ca esti neinteleasa, neiubita, izolata si plina de tot felul de emotii. Sunt unele probleme si solutii in cuplu in timpul sarcinii, despre care voi vorbi mai jos.

Probleme si solutii in cuplu in timpul sarcinii

Sigur ca va bucurati penru ca urmeaza sa deveniti painti. Insa este posibil sa aveti si momente in care sa nu fie totul lapte si miere. Schimbarile frecvente ale starii, lipsa comunicarii, faptul ca poate nu va intelegeti unul pe celalalt chiar atat cat ar trebui, reprezinta motive din cauza carora pot sa apara si conflictele. Iata cum sa treceti mai usor peste ele si sa va bucurati unul de celalalt si de sarcina. Si nu uitati ca toate sentimentele negative si certurile va afecteaza si pe voi si pe copil. Asa ca fiti calmi, evitati problemele, iar daca apar, este bine sa le rezolvati.

1. Ce nume va avea copilul?

Cand este ales numele bebeluslui, este posibil ca in unele cupluri sa apara discutii mai aprinse. El nu este de acord cu ea, care vrea ca bebelusul sa poarte numele bunicii ei sau un nume mai deosebit. El deja are o lista de nume de pe internet si nu intelege de ce ei nu i se par bune acele idei.

SOLUTIA: Nu il obliga pe celalalt sa ia imediat o decizie legata de numele copilului. Veti deveni amandoi defensivi si nu veti ajunge nicaieri. Asteptati putin, apoi stati de vorba despre acest aspect. Va puteti explica unul celuilalt de ce doriti un anumit nume pentru copil, ce reprezinta pentru voi, daca numele acela va trezeste o anumita emotie, amintire, este legat de o persoana draga etc. Discutia va va ajuta sa va intelegeti mai bine punctele de vedere si astfel sa ajungeti la un numitor comun. Nu va grabiti, nu va certati, discutati, intelegeti-va unul pe celalalt si totul va fi bine. Iar daca asta nu functioneaza, atunci ar mai fi solutii: fiecare dintre voi alege cate un nume pentru copil. Sau faceti liste cu numele voastre preferate si trageti la sorti. 🙂

2. Lipsa atentiei

In timpul sarcinii poti fi vulnerabila si nesigura. Uneori poti avea senzatia ca partenerul nu iti acorda atentia cuvenita, sau grija de care ai nevoie. Poate uita de unele programari la ecografie sau se intampla alte lucruri si astfel apar conflictele.

SOLUTIA: Intelege ca uneori poate uita, chiar daca este enervant, frustrant. Ai putea sa vorbesti cu prietenele tale despre sarcina si schimbarile prin care treci. Poate si ele au copii si stiu cum este, sau daca nu au, iti vor fi aproape oricum (atata vreme cat nu le suni in miez de noapte ca sa le spui ca iar ai gaze sau vorbesti in fiecare secunda numai despre sarcina. Incearca sa pastrezi totusi un echilibru). O prietena poate veni cu tine la medic, la control, atunci cand partenerul tau nu poate ajunge sau dintr-un motiv sau altul a uitat de porgramare. Astfel presiunea asupra sotului tau nu va mai fi atat de mare.

3. Sexul

In perioada sarcinii, in timp ce sotul tau este atras de anumite schimbari fizice prin care treci (cum ar fi sanii mai plini, de exemplu), poate deveni foarte dragastos si isi va dori… sex. Tu, pe de alta parte, nu poti sa te gandesti decat la picioarele care ti se umfla, drumurile dese la baie si multe altele. Si atfel ar putea sa apara conflictele. El vrea sex, tu nu prea…

SOLUTIA: Vorbiti despre asta. Mult, de fiecare data cand este nevoie. Explica-i cum te simti, vorbeste-i despre temerile si/sau insecuritatile tale, explica-i ca este o perioada ce va trece, ca inca il iubesti si esti atrasa de el. De asemenea, simtul umorului poate sa ajute. Poti glumi pe seama situatiei, a lucrurilor care se schimba in ceea ce te priveste. Va veti detensiona si chiar veti petrece momente frumoase impreuna.

Daca apar probleme fizice, vorbeste imediat cu medicul si afla daca este permis sexul in sarcina in cazul tau. Daca medicul recomanda abstinenta, atunci ascultati-i sfatul. Discutand intre voi si cu medicul (la nevoie), sigur veti reusi macar din cand in cand sa aveti parte de momente intime. Iar dupa ce vine copilul… Asta este o alta poveste.

4. Probleme legate de bani

Odata cu cel mic vor aparea si unele cheltuieli. Uneori poate acele cheltuieli sunt mai mari decat v-ati fi asteptat, poate intrati in panica, poate vreti ca celalalt sa fie mai responsabil cu bugetul familiei, ori trebuie sa luatui unele decizii ce implica ceva cheltuieli etc. Astfel ar putea sa intervina inntre voi discutiile, teama chiar.

SOLUTIA: Si in aceasta privinta, comunicarea este foarte importanta. Lamuriti orice porblema sau dubiu ati avea. De asemenea, faceti un plan al cheltuielilor si incercsati sa tineti cont de el. Puneti pe hartie ce ar trebui sa cumparati pentru bebelus plus costurile legate de nastere, analize etc. Ar fi bine daca ati avea si ceva economii pentru, Doamne fereste, unele urgente. Daca va veti organiza in privinta banilor, cheltuielilor, atunci problemele nu ar trbeui sa mai apara.

5. Implicarea familiei celuilalt

Poate ai o relatie buna cu parintii partenerului de cuplu, va vizitati atat cat este nevoie, vorbiti la telefon atat cat considerati ca este necesar. Insa, in timpul sarcinii, este posibil ca acest echilibru sa sufere ceva modificari. Poate ti se pare ca parintii celuilalt intervin prea mult in viata voastra. Ce este de facut?

SOLUTIA: Trebuie sa intelegeti ca voi doi veti fi parintii copilului ce urmeaza sa se nasca, deci voi veti lua deciziile. Ajuta mult sfaturile parintilor vostri si ajutorul primit, atata vreme cat nu se implica mai mult decat le este permis si nu va aduc in situatia de a va certa din cauza interventiilor lor. Daca ti se pare ca parintii lui sau ai ei se implica prea mult, nu trebuie sa te porti urat cu ei. Pur si simplu discuta civilizat cu partenerul de viata si gasiti impreuna solutii.

Reactia oamenilor cand afla ca esti insarcinata: „Pacat de ea ca era desteapta!”

10 lucruri pe care sa le faci dupa ce afli ca esti insarcinata

6 lucruri de evitat in timpul sarcinii

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *