D'ale mamei

Reao!

reao

“Reao!”, o aud pe bunica-mea spunandu-i puiului de om cand plange din varii motive. Si tot astfel este descrisa si de tata in aceeasi situatie. Si am tot auzit de-a lungul timpului, inclusiv eu cand eram copil, acest cuvant, rostit in aceleasi circumstante.

Dar nu, copiii nu sunt rai. Cum ar putea fi astfel un suflet atat de pur? Cum poate fi rau un copil numai pentru ca plange? Plansul lui spune multe, spune ceea ce el inca nu poate exprima prin cuvinte. Spune ca nu ii place sau nu doreste ceva, spune ca este frustrat dintr-un motiv sau altul, spune ca e obosit, poate infometat, poate il doare ceva, poate il deranjeaza ceva, poate are o zi mai neplacuta, cum avem cu totii si pur si simplu s-a trezit cu fata la cearceaf.

Plasul nu este un semn al rautatii. Plansul e al nostru, al oamenilor, mici si mari. Daca vedem un adult plangand nu spunem despre el ca este rau, nu? Bineinteles ca nu. Spunem ca este trist, frustrat, nedreptatit si oricum altcumva, dar nu rau. Deci de ce i-am spune astfel unui copil fiindca plange, fiindca isi exteriorizeaza emotiile? Plansul copilului (si al oamenilor mari) trebuie ascultat, inteles, lasat sa curete sufletul, nu condamnat.

“Nu e rea”, spun. “E doar obosita”. Dar stiu ca sunt slabe sansele sa schimb ceva si data viitoare sa nu se mai spuna astfel despre copilul meu. Asa au fost crescuti si ei, parintii, bunicii nostri. Si lor li s-a spus ca sunt rai cand plangeau, iar acum duc mai departe acest obicei gresit. Incerc, explic, dar de multe ori am senzatia ca nici macar nu sunt auzita. Dar ma aude copilul meu spunand ca nu, nu este un copil rau pentru ca plange. Plansul chiar e bun, transmite ceva. Trebuie doar sa fii atent si vei intelege. Si ma linisteste gandul ca puiul meu aude de la mine, mama sa, cea care i-a fost casa timp de 9 luni, cea care ii e liniste acum si acasa si totul, ca nu, nu este un copil rau. Si de fiecare data cand cineva va spune despre copilul meu ca este cumva (in sens negativ), voi avea grija sa vorbesc despre puiul meu frumos, cu blandete, sa il descriu asa cum stiu eu ca este, nu cum pare in ochii celor care nu il cunosc asa cum il cunosc eu.

Sursa foto: Pexels (Alexander Dummer)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *