Biblioteca familiei Pentru parinti

Recenzie. Comuniune de Ann Patchett

Comuniune de Ann Patchett

Comuniune de Ann Patchett

Editura: Humanitas
Colectia: Raftul Denisei
Nr. pagini: 328

Despre Comuniune de Ann Patchett

Comuniune spune povestea a doua familii si urmareste evolutia numeroaselor personaje pe parcursul a zeci de ani. Il poarta pe citior in trecut, apoi il aduce in prezent alaturi de personajele pe care incetul cu incetul ajunge sa le cunosca.

Romanul mi s-a parut unul complex prin faptul ca a redat nu numai povestea mai multe personaje, dar si prin faptul ca a surprins si viata lor interioara. Iar modul in care Ann Patchett a pus in cuvinte intreaga poveste a celor doua familii este unul cald, firesc, lectura este una fluida, asa incat nu ai cum sa nu te simti prins imediat in filele cartii si nu ai cum sa nu te intrebi ce se intampla in continuare.
Sunt surprinse momente, scene din viata protagonistilor. Unele dintre ele pot parea banale, altele din contra sunt pline de insemnatate si marcheaza trecerea intr-o noua etapa a vietii personajelor.

Citind cartea realizezi ca povestea este una parca desprinsa din viata, in sensul ca nu pare nici fortata, nici presarata cu intamplari care poate in viata reala ar fi parut exagerate si neverosimile. Cred ca este unul dintre motivele pentru care continui sa citesti cartea. Iti arata viata asa cum este ea: uneori simpla, banala, alteori te loveste in moalele capului, uneori este amuzanta, alteori extrem de trista si deloc corecta.

Inceputul cartii surprinde personajele intr-un moment firesc, ce face parte din viata oricarei familii: o petrecere de botez. Numai ca, petrecerea aceea, asa cum ne vom da seama ulterior, marcheaza momentul in care totul incepe sa ia o intorsatura neasteptata pentru toata lumea. Si la final, cand inchizi cartea, nu ai cum sa nu te intrebi cum ar fi fost daca? Pentru ca, poate, daca unul dintre evenimente nu s-ar fi intamplat fix asa cum s-a intamplat, este posibil ca lantul acela de suisuri si coborasuri prin care trec protagonistii sa fi fost altul. E posibil sa fi avut o viata mai buna unii dintre ei, sa fi ramas in viata unul dintre copii si multe altele. Numai ca, asa cum este si in viata, nu ai de unde sa stii. Si noi ne intrebam de multe ori cum ar fi fost daca, numai ca niciodata nu vom primi raspunsul fiindca viata a fost si este altfel, asa cum am cunoscut-o deja si asa cum o vom vedea de acum inainte.

Am citit si recenziile cartii si sunt unele foarte bune. Da, cartea merita sa fie citita, va va ridica unele semne de intrebare, va va invita in lume a protagonistilor, va va starni curiozitatea, poate revolta, va va transmite sentimentele personajelor si cand lucrurile astea se intampla, eu cred ca avem in fata o carte reusita care merita citita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *