Dragi tati si viitori tati,
Va scriu aceste randuri ca urmare a lucrurilor pe care le-am tot observat in jurul meu. Uneori chiar in randul oamenilor atat de cunoscuti mie.
Nu o data mi s-a intamplat sa vad barbati care considerau ca rolul lor de tata se termina imediat ce isi lasau iubitele sau sotiile insarcinate. Ei bine, atunci abia incepe totul.
Vor urma cateva luni in care partenerele voastre de viata vor avea nevoie de voi. Fizic, emotional si in absolut toate privintele. Le va placea sa le fiti alaturi cand merg la medic, atunci cand stau ghemuite in baie din cauza greturilor, cand li se face pofta de ceva anume in timpul noptii, cand le este teama, cand se bucura, cand nu mai pot sa isi innoade siretul, ori pocnesc hainele pe ele. Au nevoie de la voi de incurajari, cuvinte frumoase, complimente (chiar daca ele nu cred ca sunt frumoase cand parca le explodeaza burta), imbratisari, un umar pe care sa planga, urechi care sa le auda bucuriile si toate frustrarile si cate si mai cate!
Fiti acolo, pentru ele, caci nu singure au facut acei copii. Nu intelegeti in totalitate ceea ce se intampla cu ele, insa incercati sa fiti oricum prezenti. Si pentru copilul ce se va naste in curand.
Vor urma nopti albe, alte frici, alte frustrari, bucurii dupa nastere. Impatiti totul, pe jumatate. Nu e corect sa lasi pe umerii sotiei sau iubitei tale totul. E copilul amandurora. Doar nu ai uitat cum a ajuns in burta mamei si apoi in bratele voastre, nu?
Are si ea nevoie de timp ca sa invete lucruri, sa se obisnuiasca cu toate schimbarile prin care a trecut si inca trece. Nu o lasa singura! E greu si in doi, cu atat mai mult de unul singur.
Nu te intoarce pe partea cealalta in fiecare nopate cand se trezeste copilul, nu fugi de scutecele pline, nu ii ignora cerintele. Uneori poate iti cere ajutorul din priviri, nu te preface ca nu vezi.
Sa nu crezi ca daca ea sta acasa cu cel mic, in timp ce tu mergi la serviciu, nu ii este greu. Cand vii acasa ai hainele curate, uscate, mancare pe masa, asternuturi curate, un copil bine hranit, curat, fericit? Inseamna ca nu a stat degeaba in timp ce tu ai muncit. Poate ca ea nu a reusit sa isi ia nici macar o pauza de doua minute toata ziua. Poate a simtit de multe ori ca nu mai poate, poate a plans si abia astepta sa vii acasa sa o tii in brate si a ii spui ca totul va fi bine, ca e normal sa fie mai greu uneori, dar ca nu e singura, indiferent de situatie.
Ca sa fii tata nu e suficient sa lasi insarcinata o femeie si sa ii dai copilului numele tau de familie. Fii tata asa cum mama e mama. Cu trup si suflet. Cu nopti nedormite, cu bucurii care sa iti umple toata fiinta, cu scutece schimbate chiar daca simti ca lesini de fiecare data. Incearca sa fii un sprijin pentru ea si pentru copil.
Am vazut si auzit multi barbate care se bateau cu pumnul in piept ca vai, ce copii minunati au ei. Dar nu ar fi stiut sa spuna ce culoare ii place copilului, care e jucaria lui preferata, povestea care ii place sa-i fie citita si multe altele. Da, asa este, au fost ocupati cu serviciul, dar nici in timpul liber nu le-au acordat multa atentie celor mici. Ca deh, ei intretin familia, sunt obositi, au nevoie de relaxare. Dar nici mamele nu sunt roboti. Si ele au nevoie de odihna, de ajutor. Chiar daca nu o spun. Sigur se citeste asta in cearcanele lor, in privirile obosite, in buzele care parca nu mai au timp sa zambeasca la fel ca inainte. Cad oar au un barbat de ingrijit. Si mai sunt si mame. Teoretic, cu un sot ce le ajuta. Practic, singure. Le-am vazut, am trait langa astfel de persoane.
Fiti barbati ajutandu-le, fiti tati implicandu-va. Nu e o rusine sa iesiti cu micutii la plimbare, sa faceti patul si voi dimineata, sa spalati cateva farfurii, sa intindeti hainele pe sarma. Nu e nimic gresit in a va pertrece timpul cu copiii, jucandu-va. E ok si sa fiti printese daca fetitele voastre vor asta. 😀
Sursa foto: Pixabay
Ce am invatat intr-o luna si jumatate de diversificare