Bebelusi si copii

Si copiii sunt oameni

si copiii sunt oameni

Si copiii sunt oameni. Da, e evident ce spun. Si, totusi, parintii parca uita uneori lucrul acesta.

Cand cel mic are o zi mai proasta, cand face crize de furie, cand e coplesit de emotii puternice si nu stie ce sa faca cu ele, cand refuza sa asculte, cand ridica vocea, cand nu vrea sa doarma, cand are o atitudine care nu e pe placul parintelui, acesta se supara. Poate chiar il pedepseste.

Dar, sa nu uitam ca si copiii sunt ca noi. Sunt oameni, asa cum spuneam. Nu sunt perfecti. Nici noi, adultii, nu suntem. Si noua ne este greu uneori sau chiar imposibil sa ne stapanim tonul vocii, sa ne identificam emotiile si sa le controlam. Si noi avem zile mai putin bune, si noi refuzam sa facem unele lucruri. Si noi trantim usile, avem uneori o atitudine care nu este deloc in regula. Sigur ca suntem stresati, obositi, nervosi, nedormiti, ne simtim nevazuti, neuziti, neintelesi. Dar, asa cum in spatele acestor lucruri stau niste explicatii in cazul oamenilor mari, si in cazul celor mici este la fel.

Poate nu se simt auziti, vazuti, intelesi sau chiar iubiti. Sunt oameni mici care invata cum sa fie oameni mari si au nevoie de noi, parintii. Au nevoie sa ii intelegem, sa ii ajutam, sa le explicam, sa ne punem putin in locul lor. Au nevoie sa stie ca sunt iubiti chiar si in momentele alea dificile. Poate atunci au nevoie sa simta lucrul asta mai mult ca oricand.

Nu e cinstit sa le cerem celor mici sa fie perfecti in conditiile in care nici noi nu putem fi astfel. Avem asteptari mult prea mari de la ei, cei care sunt pe lumea asta de atat de putin timp, care inca nu stiu cum sta treaba cu emotiile, cum sa le tina sub control. Acum descopera lumea si se descopera pe ei. Si au nevoie de noi sa fim acolo, langa ei, indiferent de situatie. Au nevoie sa fie imbratisati, nu pedepsiti. Au nevoie sa li se vorbeasca cu blandete, nu pe un ton ridicat, au nevoie sa planga la noi in brate, au nevoie sa le explicam, sa ii ascultam, sa ii intrebam, sa ii ghidam, sa ii invatam, sa invatam alaturi de ei. Au nevoie ca noi sa stim ca si ei sunt oameni si sa nu mai avem asteptari atat de mari de la ei, atata vreme cat stim ca de multe ori si ne noi gasim in aceeasi situatie ca ei. Au nevoie sa fie lasati sa fie oameni.

Sursa foto: Unsplash (Charlein Gracia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *